Ei viktig arv

Da pianisten, komponisten og visjonæren Muhal Richard Abrams gikk bort i 2017, etterlot han seg ei voldsom arv. Heldigvis er det noen som tar vare på den.

The Warriors of the Wonderful Sound under ledelse av Marty Ehrlich.

Jeg har kun hatt gleden av å oppleve Muhal Richard Abrams (1930-2017) én gang. Det var under Moldejazz i 2015 der han sammen med blant andre Jack DeJohnette og Roscoe Mitchell viste oss hvilken personlig stemme han var i besittelse av. Helt siden oppstarten av det unike og kreative kollektivet AACM i Chicago på 60-tallet, har Abrams vært en sentral veiviser sjøl om han aldri blei det store navnet. Mye av grunnen var nok at han var totalt kompromissløs og aldri skua mot noe som hadde med det kommersielle å gjøre.

Her får vi møte noe av den helt spesielle musikken hans og det i en flott storbandversjon. Bobby Zankel er, til tross for at han har runda 71, et nytt bekjentskap for meg. Altsaksofonisten og lederen for The Warriors of the Wonderful Sound, har hatt Philadelphia, Pennsylvania som base i mange tiår og det kan nok være en del av grunnen til at at han har holdt seg under den store internasjonale radaren.

I 20 år har han leda dette storbandet som, i tillegg til å spille Zankels musikk, også har fått giganter som Julius Hemphill, Rudresh Mahanthappa og Steve Coleman til å skrive musikk for dem.

I 2011 ville Zankel bort fra saksofonist-komponistene og han hadde lenge hatt en drøm om å få Abrams til å skrive for bandet. Som sagt så gjort og året etter hadde Abrams skrevet musikk som varte i 90 minutter. Den blei fremført med Abrams som leder til stående applaus hjemme i Philadelphia. Abrams og Zankel møttes igjen noen måneder før Abrams gikk bort og han hadde et sterkt ønske om at musikken måtte spilles igjen.

Året etter blei det en realitet og Abrams´ nære samarbeidspartner Marty Ehrlich overtok ledelsen av bandet. Nok en gang stående applaus for konserten og dagen etter gikk de i studio og det er den vel 40 minutter lange studioversjonen vi får være med på her.

Med et glitrende storband med en blanding av lokale størrelser og mer kjente navn som Dave Ballou og Graham Haynes på trompet og kornett, Steve Swell på trombone, Michael Formanek på bass og Chad Taylor på trommer, blir vi tatt med inn i Abrams forunderlige, fascinerende og totalt unike univers.

Rytmisk, harmonisk og melodisk har han noe helt eget for seg og hans søken mellom det åpne og frie og det mer strukturerte gjør “Soundpath” til storbandmusikk langt bortenfor det man vanligvis forbinder med sjangeren.

Helt til han lukket pianolokket for godt, var Muhal Richard Abrams en søker og en finner. Du verden så flott det er at Bobby Zankel og hans The Warriors of the Wonderful Sound har tatt vare på og videreført denne arva.

The Warriors of the Wonderful Sound
Soundpath
Clean Feed Records/Musikkoperatørene
0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg