En av toppsjefene

Helt fra Miles Davis henta Dave Holland over fra fotballmetropolen Wolverhampton til det forjettede jazzland USA på slutten av 60-tallet, har Dave Holland vært en av bass-ledestjernene og vel så det.

Kevin Eubanks, Dave Holland og Obed Calvaire – en strålende trio.

Dave Holland har rukket å bli 74 år, men som sin gode venn og basskollega Arild Andersen, som er mer eller mindre jevnaldrende, så forteller Holland oss at han er like produktiv, lekende og sulten som han alltid har vært de godt og vel 50 seineste åra.

Holland har helt siden Miles-perioden vært en særdeles ettertrakta sidemann i sitt nye hjemland. “Alle” de store bandlederne har vært på tråden til mannen som sjølsagt alltid burde spilt i gull og svart – ja Wolverhampton har alltid vært mitt favorittlag (se fargene på platecoveret under….) – , men han har også i stadig større grad skrevet for og leda sine egne band og prosjekter i alt fra solo til storband. Det har det definitivt vært all grunn til – Holland er nemlig en av mine desiderte favorittkomponister.

Med denne ferske trioen, som gikk direkte i studio etter en lengre periode på legendariske Village Vanguard i New York, viser Holland seg frem på flere vis: som en glitrende bandleder, strålende komponist, en av jazzens virkelige gentlemen på den store fela og ikke minst som en urfunky elbassist – det siste kanskje ganske så overraskende for de fleste.

Gitaristen Kevin Eubanks har vært en mangeårig musikalsk sjelsfrende av Holland og de fortsetter å kle hverandre på best mulig vis. Trommeslageren Obed Calvaire er et relativt nytt navn for meg, men han forteller oss umiddelbart at han hører hjemme helt der oppe – både som solist og i kollektivet. For et driv, for en groove!

“Another Land” er et passende navn på musikken som Eubanks og Holland står broderlig ansvarlig for, samt en Calvaire-låt. Den er nemlig mer funky og groovete enn det vi har blitt vant til de seineste åra. Det viser bare hvor allsidig og hvor bra Dave Holland, Kevin Eubanks og Obed Calvaire er. Det er herlig å oppholde seg i dette landet.

Dave Holland, Kevin Eubanks, Obed Calvaire
Another Land
Edition Records/Border Music
0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg