En dobbel Redman, takk!

Joshua Redman har vært, er og kommer til å forbli en av mine favorittsaksofonister.  Her kommer det to bekreftelser på det.

Brian Blade, Brad Mehldau, Joshua Redman og Christian McBride – bandet sitt det!

Helt siden begynnelsen av 90-tallet har Joshua Redman (52) gitt oss stadig nye prov på at han er en saksofonist og retningsgiver på aller øverste hylle. Nivået på musikken og musikerne her hjemme er heldigvis også av det kaliberet at Redman synes det er interessant å leke seg sammen med flere av dem. Møtene med Redman og Ola Kvernberg på duo – himmelsk – og Eirik Hegdal og Trondheim Jazzorkester – himmelsk 2 – er av typen som aldri blir glemt.

Slik er det også med kvartetten med Brian Blade på trommer. Christian McBride på bass og Brad Mehldau på piano fra 1994. “MoodSwing” var Redmans tredje plate og alle disse fire lå i vannskorpa; de var så avgjort på vei mot stjernestatus alle sammen. Redman var altså 25 år da denne musikken blei spilt inn og han avslører en modenhet, uttrykkskraft, autoritet og personlighet som mer enn antyder at han hadde tilbragt ganske mange flere tiår her på Tellus.

Hvorfor Nonesuch har valgt å gi ut denne strålende innspillinga på nytt som dobbel vinyl, vet jeg ikke. Hvis årsaken kun er at de vil at et nytt publikum skal få stifte bekjentskap med musikken og det fantastiske bandet, så er det grunn mer enn god nok for meg. Redman forteller oss allerede her at han er i besittelse av et uttrykk som henter hemningsløst fra alt som heter amerikansk musikk, fra gospel, til Ayler via blues, hardbop, ballader, swing, latin til funk og setter det sammen til sitt eget. Joshua Redman var hele pakka allerede i 1994.

Det er voldsom dybde i det Redman har å melde samtidig som det er en tilgjengelighet i det som gjør at “alle” kan kan finne noe å krype inn i her. Når så den framifrå trioen er med han hele veien og gir musikken stadig nye retninger og farger, så er “MoodSwing” fortsatt en tidløs vinner.

Patrick Zimmerli og Joshua Redman sammen en herlig gjeng.

Anledninga til å dukke ned i platebunka og ordne opp med litt dårlig samvittighet for alt jeg ikke rekker over, var til stede denne gangen og Joshua Redmans samarbeid med strykekvartetten Brooklyn Rider og jazzherrene Scott Colley på bass og Satoshi Takeishi på trommer, innspilt i 2015 og utgitt i 2019, har også tålt tidens tann på ypperlig vis.

Musikken er skrevet og arrangert av saksofonisten Patrick Zimmerli og den er åpenbart skrevet for Redman. I dette fine landskapet som henter inspirasjon fra både jazzens univers og fra klassisk musikk, viser jazzmannen Zimmerli at han har musikalske gener som spenner vidt.

Strykekvartetten swinger det også av og de kler Redman og jazzgutta perfekt. Og sjølsagt er Joshua Redman en strålende solist også i dette landskapet – jeg kan faktisk ikke tenke meg et musikalsk univers der han ikke vil egne seg.

Begge disse innspillingene har altså levd ei stund. Det kommer de til fortsatt til å gjøre – vi snakker nemlig tidløs musikk med en av verdens beste saksofonister i front.

Joshua Redman
MoodSwing
Nonesuch Records/Warner Music

 

Joshua Redman & Brooklyn Rider
Sun on Sand
Nonesuch Records/Warner Music
0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg