En energisk og flott start

Knappe to år etter debuten kommer Andreas Røysum Ensemble tilbake med oppfølgeren “Fredsfanatisme”.  Jeg kan ikke tenke meg bedre måte å starte 2022 på.

Andreas Røysum Ensemble – en usedvanlig livsbejaende kohort.

Andreas Røysum (30) har jeg aldri opplevd live, men basert på de to platene som har kommet min vei, så opplever jeg han som en musikant, komponist og bandleder som bare MÅ formidle musikken som bor i han. Han har liksom ikke noe valg og du verden så flott det er.

Vel 75 minutter varer fanatismen som Røysum har skapt sammen med sin ni manns/kvinners trupp. Sjøl spiller han klarinett, bassklarinett og kontrabassklarinett, men krever på ingen måte mer rampelys enn de andre og spesielt kollektivet. Dette oppleves på sett og vis som en musikalsk visjon der alle de involverte har skjønt intensjonen til Røysum helt inn til kjernen av hva han har ønska å formidle.

To av låtene er tilegna to viktige skikkelser innen den moderne amerikanske jazzen, nemlig fiolinisten Leroy Jenkins og saksofonisten Joseph Jarman fra ikoniske Art Ensemble of Chicago. Sistnevnte band kan gjerne være en slags indikasjon på hva og hvor Røysum vil med ekskursjonen sin.

Han har henta Inspirasjon fra en rekke kilder i en rekke verdenskroker, stilretninger og epoker, det være seg østensk, frijazz, kollektiv improvisasjon, sterke melodier og med “norsk” krydder – og mye, mye mer – som gjør dette til en gumbo Andreas Røysum er helt aleine om.

Det er en inderlighet, helhet, ekthet og kompromissløshet over musikken som gjør at jeg ikke tviler et sekund på at dette er viktig, ja bortimot livsnødvendig for Røysum. Det er slike tilfeller musikk blir så mye mer enn bare musikk, hvis du skjønner.

Når han nok en gang har alliert seg med Ivar Myrset Asheim på trommer og perkusjon, Henriette Eilertsen på fløyte, Signe Emmeluth på altsaksofon, Hans P. Kjorstad på fiolin, Marthe Lea på tenorsaksofon, Joel Ring på cello og bass, Christian Meaas Svendsen og John Andrew Wilhite-Hannisdal på bass – det vil si at den eneste som ikke er med siden debuten er Sanskriti Shrestha på tablas -, så er det et ensemble som har utvikla språket og kommunikasjonen sin over tid og du verden som det høres og føles.

Andreas Røysum er utvilsomt en kar med visjoner og med evner til å sette dem ut i livet. Det er viktigere enn non gang med slike folk og slik musikk. Veldig bra start på 2022 med andre ord!

Andreas Røysum Ensemble
«Fredsfanatisme»
Motvind Records/Diger Distro
0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg