En stor overraskelse

Aldri hørt om gitaristen Jovan Milovanović før? Det er absolutt ingen grunn til å skjemme seg over det. Nå er imidlertid sjansen der og den bør definitivt gripes.

Jovan Milovanović og hans flotte band anbefales.

Nå har det seg slik at min kunnskap om serbisk jazz står ikke en smule, men et helt brød tilbake å ønske, som Øystein Sunde ville ha sagt det. Kanskje ikke så overraskende det siden vi her oppe ved Nordpolen i veldig liten grad blir utsatt for jazzmusikk fra Balkan-området. Heldigvis har sosiale medier åpna opp for nye muligheter. Milovanović oppdaga Tor de Jazz-bloggen/Nettavisen og spurte høfligst om han kunne få sende meg sin cd-debut. Veloppdragen som jeg er fikk jeg meg ikke til å si nei.

Via et utmerka samarbeid mellom det serbiske og norske postvesenet dukka “Away From You” opp og det viste seg å være en stor og positiv overraskelse. Sjøl om det er vel 20 år siden Milovanović blei uteksaminert fra Berklee i Boston, så er “Away From You” han første album under eget navn. Barn og familie har kommet i første rekke, men han har på ingen måte glemt musikken og har skrevet musikk hele tida. Jeg har Milovanović mistenkt for å ha spilt en hel del også – slik låter det i alle fall.

Her serverer Milovanović og hans utmerkede kvartett bestående av Aleksandar Cvetković på trommer, Kristijan Mlačak på tenor- og sopransaksofon og Milan Nikolić på akustisk og elektrisk bass – både kollektivt og individuelt befinner de seg på et svært høyt nivå – åtte Milovanović-låter – en i to versjoner også.

Milovanović, med en varm og myk tone i gitaren sin, forteller at giganter som Wayne Shorter, Bill Evans, Chick Corea, Mick Goodrick, Branford Marsalis og ikke minst John Scofield har betydd for hans musikalske oppvekst. Legger man sammen alt dette, er det mulig å finne ut hvor man befinner seg musikalsk. Han har skrevet og skaper vakre og melodiske landskap i intimt musikalsk samkvem med de tre andre.

Jovan Milovanović venta lenge med debuten, men da hadde han også noe ekte og inderlig å melde.

Jovan Milovanović Quartet
«Away From You»
Skifting Paradigm Records/shiftingparadigmrecords.com
0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg