En ukjent gigant

Trompeteren, komponisten og visjonæren Wadada Leo Smith har aldri fått den anerkjennelsen han fortjener. Når han snart runder 80 er det virkelig på høy tid.

Wadada Leo Smith er en retningsgiver.

Der er først i desember at den store merkedagen til Wadada Leo Smith dukker opp, men med disse to utgivelsene gir han både seg sjøl og oss en solid førpresang. I samarbeid med det finske kvalitetsselskapet TUM Records gir han oss nemlig to trippelvisittkort med helt forskjellig innhold. Fellesnevneren er likevel at begge to inneholder spennende og totalt unik musikk..

Smith har vært en slags kulthelt i mange tiår og viste oss under et sjeldent Europabesøk under Moldejazz for et par år siden hvilken unik stemme han er og har. Alt dette bekrefter han med en voldsom allsidig og stor personlighet gjennom disse utgivelsene.

Enten sammen med en annen kulthelt, den nylig avdøde trommeslageren Milford Graves, eller den ikoniske elbassisten Bill Laswell – ei skive med hver av dem, eller sammen med begge på den tredje, tar Smith oss gjennom en rekke nye originalkomposisjoner eller kollektiv unnfanga musikk – som uten unntak oppleves som komponert musikk.

Om en trippel solo-trompet skive kan være noe? Når det er Wadada Leo Smith som er leverandør av musikken, så er svaret et rungende ja. Med sin nydelige tone, med og uten mute, tar han oss med på en helt spesiell ekskursjon skapt i løpet av fire dager i ei steinkirke i Finland – med perfekt akustikk som medspiller.

Musikken er til dels tilegna sjelsfrender som Albert Ayler, Leroy Jenkins, Steve McCall, Amina Claudine Myers og James Baldwin og er uten unntak egna til ettertanke og sjelefred.

Når så begge boksene er utstyrt med et prakthefte som tar oss enda lenger inn i Wadada Leo Smiths univers, så er dette kremproduksjoner som kan anbefales på det heteste.

Wadada Leo Smith with Milford Graves and Bill Laswell
Sacred Ceremonies
TUM Records/tumrecords.com
Wadada Leo Smith
Trumpet
TUM Records/tumrecords.com
0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg