Endelig

“Viimmat” betyr endelig på samisk og det er en meget passende tittel på debuten til Áidna.

Áidna er og har ei flott stemme.

Noe av det mest spennende med å være privilegert mottaker av en relativt heftig strøm av vinyl og cder fra hele verden, er sjølsagt på den måten å få stifte bekjentskap med nye artister, nye uttrykk og nye stemmer. Áidna, som også reagerer hvis hun blir tilsnakka som Anneli Guttorm, kommer fra Nesseby i Finnmark, men er bosatt i Tromsø, tilhører den kategorien.

De siste åra har det kommet stadig flere flotte samiske artister til overflata. I større eller mindre grad er de alle inspirert av Mari Boine som har vært en døråpner av uante dimensjoner. Hun har gått foran og vist at det er mulig og samtidig fortalt alt og alle om stoltheten av å være samisk.

Áidna, som betyr den eneste, skulle bli 48 år før hun fortalte oss hvem hun var som musiker og/eller joiker. Det skulle vise seg å være på høy tid. Hun har skrevet all tekst og musikk og så har en av kongerikets aller viktigste og beste bakmenn, Kjetil Dalland, med fartstid fra nevnte Mari Boine, Vamp, Anneli Drecker og Torun Eriksen, vært svært sentral når det gjelder å skape det unike lyduniverset rundt Áidnas stemme. I tillegg til å arrangere så spiller Dalland alle instrumenter og står for programmeringa også.

Jeg sliter aldri så lite med å forstå samisk, men i cd-omslaget er det knytta noen små “innføringer” i hver enkelt tekst slik at den som vil kan få litt hjelp der. Ellers går det helt fint bare å lukke øynene og la seg flyte med i Áidnas betraktninger om det å miste noen nær seg, om kjærligheten til Tromsø eller Romsa på samisk, om nordlyset, om det å gå inn i noe med hud og hår, en hyllest av samefolket i duett med Mikkel Gaup og i avslutningsjoiken til sine døtre.

Er dette pop, er det joik, er det verdensmusikk, er det jazz/improvisasjon? Svaret er både ja og nei og samtidig er det ikke så viktig heller. Det viktigste er at det skapes gode og originale stemninger og det sørger Áidna og Kjetil Dalland for på denne overmodne debuten.

Áidna
Viimmat
Finito Bacalao Records/Musikkoperatørene
0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg