Et helt eget univers

Universet Skadedyr bekrefter med sin tredje utgivelse at vi har med en totalt unik organisme å gjøre.

Skadedyr – ulikt alt annet som har vederfaret eders sinn.

Med «Kongekrabbe» og «Culturen», fra 2013 og 2016, etablerte Skadedyr seg aller øverst på pallen der spennende, annerledes og totalt personlige større ensembler befinner seg. Bandet, med et navn både på seg sjøl og sine utgivelser som står i stil med hvor originale de er og har ambisjoner om å være, er så langt fra et tradisjonelt storband som vel tenkelig sjøl om antallet innbyggere ikke er så langt unna.

Fredrik Luhr Dietrichson på basser, Lars Ove Stene Fossheim på gitar og gitarsynth, Ida Løvli Hidle på trekkspill, Hans Hulbækmo på trommer, perkusjon og recorder, Marius Hirth Klovning på lapsteelgitar og dobro, Torstein Lavik Larsen på trompet, Anja Lauvdal på piano og synther, Heida Mobeck på tuba, Henrik Munkeby Nørstebø på trombone, Ina Sagstuen på stemme og effekter, Øystein Aarnes Vik på trommer og perkusjon og Adrian Løseth Waade på fiolin – alle nevnt og ingen glemt – har skapt landskap som Hulbækmo har skapt grunnlaget for i fire av seks tilfeller, mens de siste er mer eller mindre kollektive bidrag.

Hvor finner vi så disse unike landskapene til Skadedyr? Det er faktisk ikke så enkelt å si med få ord. Grunnen er at her er det henta impulser fra gud hjelpe meg nesten hva som helst på Tellus. Her finnes spor etter fortida og nåtida som hele tida skuer inn i framtida og jeg ser at navn som Alice Coltrane, Carlos Santana. Pharoah Sanders, Sun Ra, Willem Breuker, John Zorn og Jaga Jazzist blir nevnt. Sikkert riktig alt det der, men først og fremst så har Skadedyr makta å skape sitt eget brygg – si egen retning.

Her er det på ingen måte snakk om noe tradisjonelt komp-solist oppsett – her glir alle elegant inn og ut av rollene sine og med den høyst spesielle besetninga så låter det sjølsagt også ulikt alt annet.

Skadedyr er nok en bekreftelse på at det det skjer voldsomt mye spennende og originalt hos de oppvoksende generasjoner norske jazzmusikanter. Skadedyr er noe av det aller mest spennende.

PS Dessuten synes jeg Trump bør avsettes så snart som mulig.

Skadedyr
Musikk!
HUBRO/Musikkoperatørene
0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg