Flott hyllest av en gigant

Den svenske pianisten og komponisten Jan Johansson er enkelt og greit et ikon. Her blir han hylla av et fremragende dansk vokalensemble og noen av Danmarks aller mest lovende jazzmusikere og en vokalist fra Estland.

Danske Ensemble Edge hyller Jan Johansson på et herlig vis.

I dag ville Jan Johansson (1931-1968) har fylt 90 år. Ei bilulykke en mørk høstdag i 1968 frarøva oss en av de aller største som, til tross for at han bare blei 37 år, skapte utrolig mye vakker og original musikk ofte basert på folkemusikk fra en rekke land og kulturer.

“Jazz på svenska” er det visittkortet som har satt de aller største spora, men tolkningene hans av blant annet russisk og ungarsk tradisjonsmusikk fortalte oss også hvilken unik musiker og visjonær Johansson var. I tillegg til samarbeidet med de største svenske samtidsmusikantene som Georg Riedel, Arne Domnérus og Rune Gustafsson, og vår egen Egil Johansen, så rakk også Johansson å spille med noen av de store amerikanske solistene som Stan Getz.

Musikken han skapte har i veldig stor grad evighetens stempel på seg. Stadig nye generasjoner har fått stifte bekjentskap med “Visa från Utanmyra”, “Emigrantvisa” og “Visa från Rättvik” og mange andre udødelige skatter. Johanssons lette anslag og ofte ganske så melankolske uttrykk, har skapt gjenklang mange steder – også langt utenfor Sveriges grenser.

På Johansson 90-års dag er det danske vokalensemblet Ensemble Edge, med base i Aarhus og som består av 18 stemmer, som tar for seg deler av Johanssons skattekiste. Flere av Johanssons solier er transkribert og skrevet ut for koret – en original og spennende måte gjøre det på.

Når så et band med flere av ung dansk jazz´ fremste stemmer, pluss klassiske strykere, og ei strålende blokkfløytestemme i Michala Petri er med på denne vakre og flotte reisa, som blir toppa av den estiske, men Danmark-bosatte vokalisten Karmen Rõivassepp, som vi har hatt gleden av å møte på en egen innspilling for ikke lenge siden, så har “Dimma” blitt en så flott, men samtidig nyskapende hyllest som jeg er trygg på at Jan Johansson ville ha satt pris på.

Jan Johansson sin musikk vil ha evig liv. Bedre bevis på det på hans 90-års dag enn “Dimma” er vanskelig å tenke seg.

Ensemble Edge
«Dimma – A Tribute to Jan Johansson»
Storyville Records/MusikkLosen
0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg