Følger drømmen

En slovak i Danmark på et norsk plateselskap – hva fører det til? Frisk, fyrrig og livsbejaende musikk.

Nikola Bankov – det grooves i Aarhus.

For knappe tre år siden møtte jeg musikken til den den gang 20 år unge slovakiske altsaksofonisten og komponisten Nikola Bankov for første gang. Til tross for sine relativt få år på Tellus viste han en sjelden modenhet i samspill med sine nye venner i Aarhus og med Seamus Blake, en av mellomgenerasjonens store og vektige tenorsaksofonister, som gjest.

Bankov har studietid både på Berklee og i Danmark bak seg og det tar ikke mange takter å fastslå at vi har med en langt framskreden instrumentalist å gjøre. Det groover enkelt og greit av saksofonspillet hans og jeg tror ikke han vil protestere heftig hvis det antydes at han har hørt en halvtime eller to på David Sanborn og andre i den samme gata.

Med seg i kjernetruppen har han, som på debuten “Bright Future”, flere av Aarhus meget lovende unge jazzister: Jonas Gravlund på gitar, August Korsgaard på synth, Jens Mikkel Madsen på elbass og John Riddell på trommer. Dette er unge herrer fra mer eller mindre samme generasjon som Bankov og de har så definitivt skjønt sjefens intensjoner og er med han veien så det holder.

Rapperen Blacc El – noe skal jo en rapper hete – gjester på ett spor og på to spor dukker sjølvaste Randy Brecker opp med sin trompet og sitt flygelhorn. Om noen skulle få en anelse Brecker Brothers inn i lillehjernen, så er det helt på sin plass – jeg tipper Bankov har hørt på brødrene Brecker også en hel del.

Dette er tøff og heftig fusion-musikk. Ikke alt er like spennende, men det groover og musikken smiler fra start til mål. Dette er musikk som egner seg ypperlig til varme sommerdager – og kalde vinterkvelder og alt midt mellom.

Nikola Bankov
«Dream Chaser»
AMP Music & Records/Musikkoperatørene
0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg