For nåtid og fremtid

Den samisk-norske vokalkunstneren Marja Mortensson er en formidler som med ekthet og inderlighet skaper nok et unikt univers.

Marja Mortensson er en sjelden formidler.

Marja Mortensson (29) har med utgangspunkt i sine sør-samiske røtter, stemmeprakt og formidlingsevne allerede sikra seg stor oppmerksomhet, en stor fanskare og to Spellemannpriser. Etter å ha tilbrakt kvalitetstid sammen med “Båalmaldahkesne – Entwined” vil det ikke forundre meg et sekund om den tredje ligger rett hjørnet.

Døråpneren

Det hersker liten tvil om at foregangskvinnen og døråpneren for denne musikken og denne kulturen heter Mari Boine. Marja Mortensson står støtt på hennes skuldre, men har for lenge siden fortalt oss at hun står fjellstøtt på egne musikalske bein også. Denne innspillinga er nok en bekreftelse på alt dette.

Tittelen på plata betyr å være flettet sammen av to fletter. Tekstene, som Mortensson har skrevet, tar for seg hvordan livene våre er fletta sammen til kulturen vi tilhører – familie, barn, venner, alle relasjonene som skaper samhold og gir liv og kraft til å føre arven videre, sier Mortensson.

Alt dette formidler hun på sin samsike dialekt og med joik med en personlighet som løfter det hele opp til et høyt nivå. Noen med meg sliter kanskje en smule med samisk, men alle tekstene er oversatt til engelsk i tekstheftet og gjør det enda lettere å forstå hvor og hva Mortensson vil sjøl om det absolutt er mulig å “forstå” uansett.

Gode hjelpere

Musikken har Mortensson skrevet sammen med Daniel Herskedal som også spiller tuba og basstrompet slik bare han kan. Den er vakker, melodisk og åpen og lar oss få masse luft og rom å synke ned i. Når så den framifrå trommeslageren Jakop Janssønn nok en gang stiller til start sammen med Mortensson med sitt unike arsenal, så borger det for at det musikalske landskapet blir akkurat det Mortensson hadde hørt for seg og som vi kan glede oss sammen med.

Marja Mortensson tar nye, store og flotte steg hver gang jeg møter henne – hun er og har ei stemme som det er herlig å være sammen med.

Marja Mortensson
«Båalmaldahkesne – Entwined»
Veadta/Diger Distro
0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg