Fortjener mye oppmerksomhet!

Anders Lønne Grønseth har vært med oss i årevis uten å få den store oppmerksomheten. Nå forteller han oss nok en gang at det er på høy, svært høy tid at den oppmerksomheten blir han til del. Nå!

Anders Lønne Grønseth, nummer to fra høyre, sammen med sitt utmerkede Multiverse.

Jeg har sagt det før og noe forteller meg at jeg kommer til å gjenta meg sjøl mer eller mindre hver gang Anders Lønne Grønseth (43) gir ut musikk: tenor- og altsaksofonisten – av det sjeldne straighte slaget -, komponisten og bandlederen Lønne Grønseth fortjener mye mer oppmerksomhet enn det som har blitt han til del hittil.

Jeg har hatt gleden av å følge store deler av Lønne Grønseths karriere siden begynnelsen av 2000-tallet. Først med bandet Sphinx og seinere i en rekke andre konstellasjoner. I 2019 dukka det opp to utgivelser med et nytt band, Multiverse. Begge like interessante, men samtidig forskjellige.

Så har det blitt alt for stille rundt Lønne Grønseth igjen. Det er det altså absolutt ingen grunn til – han har nemlig alltid noe unikt å melde. De siste årene har han åpenbart jobba mye med bitonale skalaer og har henta inspirasjon fra en rekke stilretninger: modal jazz, indiske ragaer, maqam-tradisjonen fra Midtøsten og moderne klassisk musikk fra 1900-tallet.

Hva bitonale skalaer går ut på forklarer Lønne Grønseth på et pedagogisk vis i omslagsheftet og i motsetning til de foregående platene, så har han invitert medmusikerne til å skrive musikk til bandet.

Det betyr at Espen Berg (piano), Audun Ellingsen (bass), Hayden Powell (trompet) og den islandske trommeslageren og perkusjonisten Einar Scheving, som alle har vært med i Multiverse fra starten, har skrevet minst ei låt hver – Powell skivas to siste.

Alle har skjønt intensjonene til Lønne Grønseth noe så voldsomt og de som tror at dette blir svært så teoretiske og kompliserte toneganger, må tro om igjen. Dette er heftig, tøff og spennende jazzmusikk med solid groove i bånn. Når så bandet er befolka med glitrende solister så er det ikke vanskelig matte å skjønne at dette er en strålende tredjerunde fra Anders Lønne Grønseth og Multiverse.

Nå er det altså på høy tid at jazz-Norge og vel så det får ørene opp for denne alt for underkjente musikanten. Jeg vil gjerne slippe å komme med dette ønsket ved neste målpassering.

Anders Lønne Grønseth Multiverse
«Outer View»
NXN Recordings/Naxios Norway
0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg