Fra det store intet

Ingenting – lite i alle fall – er hyggeligere enn at Tor de Jazz blir oppdaga rundt omkring i de forskjelligste verdenshjørner. Den argentinske gitaristen Martín Iaies er blant dem som har gjort det og dermed har jeg oppdaga musikken hans også. Kinderegg der altså!

Argentineren Martín Iaies har noe fint å melde.

Martín Iaies (30) er født og oppvokst i Buenos Aires og falt, som sønn av en profesjonell jazzpianist, tidlig i jazzgryta. Der har åpenbart blitt værende og basert på hans debutskive under eget navn så er det å håpe at han blir værende der i lang, lang tid.

På hjemmebane har han vært svært aktiv både som sidemann og som bandleder, men Iaies ville ut å oppleve mer av andre kulturer og inspirasjonskilder også. Etter et mellomstopp i New York, så har Graz i Østerrike vært hans base siden 2019 hvor han nå holder på å avslutte sin master. Noe forteller meg at det kommer til å gå helt fint.

Før han satte kursen for Europa så spilte han inn denne debuten i Buenos Aires. Han har sjøl skrevet all musikken og med seg har han en usedvanlig empatisk trio bestående av trommeslageren Mauricio Cardona, bassisten Andrés Chirulnicoff og sopran- og altsaksofonisten Andrés Tarditti. Fullstendig nye navn for undertegnede, men svært gode eksempler på at også i Argentina finnes det en ung generasjon jazzmusikere av meget høy kvalitet – og hvorfor skulle det ikke det?

Iaies prøver på ingen måte å skjule at han har henta mye musikalsk tankegods fra fremtredende gitarmodernister som Peter Bernstein, Pat Metheny og Kurt Rosenwinkel. Ut i fra den typen tradisjon har han skapt et herlig og friskt landskap med melodisk og rytmisk spennende musikk med røtter i både jazz og argentinsk musikk.

Iaies har tilegna seg en varm og personlig tone i gitaren – en tone som kler både balladene og låtene med mer temperament i seg. De fire unge herrene kler hverandre og musikken forteller at Martín Iaies er en musikant med ei spennende karriere foran seg i mange tiår.

Martín Iaies 4
Rewind & FF
Club del Disco/martiniaies.com
0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg