Geniet i storform

I mine ører er Keith Jarrett et musikalsk geni. Nå er det mer givende å få livstegn fra mesteren enn noensinne.

Keith Jarrett er en av vår tids største musikalske genier.

For bare et par uker siden kom beskjeden som veldig mange hadde frykta.: sannsynligheten for at Keith Jarrett noen gang kommer til å spille igjen er forsvinnende liten. Han har vært utsatt for slag og er delvis lamma i venstresida. Forferdelig trist sjølsagt, men akkurat derfor er det jo en god trøst at det finnes så mye gigantisk musikk å hygge seg med fra mesterens hånd. Og i dag slippes nok en Jarrett-konsert som spaserer rett inn i tetsjiktet blant hans solokonserter.

Mange med meg har spilt sønder og sammen mer enn ett eksemplar av “The Köln Concert” som kom i 1975 – året etter at det legendariske samarbeidet med Jon Christensen, Palle Danielsson og Jan Garbarek i Belonging-kvartetten så dagens lys. “The Köln Concert” har solgt i vanvittige 3,5 millioner eksemplarer og selger den dag i dag fortsatt tusener nye. Årsaken er åpenbar: den fantastiske nydelige og tidløse musikken som Jarrett spontant unnfanga i Köln.

Med ujevne mellomrom har Jarrett vendt tilbake til soloformatet siden han først ga oss “Facing You” innspilt i Oslo i november 1971. Forventningene er alltid store når et nytt album er meldt – i utgangspunktet har alle konserter blitt tatt opp og så har herrene Jarrett og ECM-sjef Manfred Eicher gått gjennom dem og bestemt seg for å gi ut det og de beste.

Denne gangen får vi bli med til Budapest den 3. juli 2016 og i løpet av rundt 90 minutter blir vi tatt med på tolv fritt improviserte låter – som alle høres ferdig komponerte ut – inkludert en blues samt de to standardlåtene “It´s a Lonesome Old Town” og fire minutter og 55 sekunder med “Answer Me, My Love” – vakrere er det faktisk ikke mulig å avslutte en konsert, vil jeg mene.

Klangmesteren over alle klangmestere tar oss gjennom hele spekteret av hvem han er i løpet av denne ekskursjonen. Den klassisk inspirerte, den frie improvisatoren, gospelspora er lett gjenkjennelige, jazzmesteren med en unik innsikt i standardrepertoaret som ingen andre, lyrikeren med et dynamisk tonespråk og et anslag han er helt aleine om. Alt dette og mer til er en flott trøst for alle millioner av Jarrett-tilhengere kloden rundt som aldri vil få høre han live igjen. Geniet leverer nok en gang – denne gangen fra Budapest.

PS Dessuten synes jeg Trump bør avsettes så snart som mulig.

Keith Jarrett
Budapest Concert
ECM/Naxos Norway
0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg