Giganten aleine

John Scofield har vært og er en av mine store gitarhelter. Musikkhelter faktisk. Her stiller han opp helt aleine og gir oss nok et eksempel på sitt mesterskap.

John Scofield – one of a kind.

Da John Scofield (70) sto på scena i Idrettens Hus i Molde på den legendariske Miles Davis-konserten i 1984, var det første gang jeg opplevede han live. Gjennom hjemmets høyttalere hadde han allerede etablert seg som ei viktig stemme og siden har den oppfatninga bare forsterka seg. Med sin unike sound og sin evne til å omfavne “hele” den amerikanske musikkhistoria og vel så det, har John Scofield inntatt trona og aldri abdisert.

Opp gjennom åra har vi hatt gleden av å møte Sco – blant venner og vel så det – i en rekke konstellasjoner. I 1992 gjorde han også ei strålende plate og turné sammen med Jon Christensen, Palle Danielsson og Knut Riisnæs. Denne gangen stiller han altså i en, for meg i alle fall, ny setting – alone, by himself.

I mitt hode er det ikke veldig mange gitarister fyller den rolla – John Scofield forteller med all ønskelig tydelighet at han er en av dem som gjør det. Med sin helt særegne sound og sin tilnærma totale oversikt over alt av amerikansk musikk, er det både usedvanlig spennende og behagelig å tilbringe kvalitetstid sammen med Scofield, hans gitar og hans “looper”.

Med et repertoar der han henter alt fra Keith Jarretts “Coral”, via standardlåtene “It Could Happen to You”, “There Will Never Another You” og “My Old Flame” til hans og “alles” favorittlåt, “Danny Boy” og Buddy Hollys “Not Fade Away” samt en rekke egne låter for så å avslutte med Hank Williams-klassikeren “You Win Again”, tar Scofield oss med på en så herlig, personlig og tidløs musikalsk utflukt som bare han kan. Det at Sco knytter små kommentarer til hver enkelt låt i tekstheftet, noe som jeg nesten ikke kan huske i ECM-sammenheng, er også et ekstra pluss.

John Scofield er en av de største gitaristene i moderne musikk. Det bekrefter han nok en gang med “Solo”.

John Scofield
«Solo»
ECM/Naxos Norway
0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg