Grönberg + Haugerud = Sant

Trondheim og jazzlinja har virka som en magnet på en rekke ambisiøse musikanter fra inn- og utland. Oscar Grönberg og Tor Haugerud er to av dem og de har også blitt værende i bartebyen og berika miljøet på så mange vis.

Oscar Grönberg omkransa av Tor Haugerud og Eirik Hegdal. Et godt selskap.

Den svenske pianisten, komponisten og bandlederen Oscar Grönberg blei som mange andre frista til å reise til Trondheim for å tilbringe noen år på den ettertrakta jazzlinja. Det har vært så vellykka for alle involverte at han for sikkerhets skyld har blitt værende i byen – kanskje for godt?

Den eminente klangbehandleren har vi møtt i en rekke konstellasjoner. I fjor var han en av lederne av det store bestillingsverket under Moldejazz med The MaXx og Trondheim Jazzorkester og så traff vi han også i den helt andre enden av skalaen på duo med Eldbjørg Raknes. Uansett hvor han dukker opp, for eksempel i Hanna Paulsberg Concept, så setter han sitt tydelige preg på musikken.

På platedebuten med sin egen trio, der Tor Haugerud spiller trommer og Eirik Hegdal trakterer klarinetten, er kanskje Grönberg mer på hjemmebane enn noensinne. Her har han skrevet all musikken og viser oss hvilken høyst personlig komponist han er i et uttrykk som har henta hemningsløst fra både Duke Ellington, Thelonious Monk og Jimmy Giuffre.

I dette bassløse samfunnet viser Haugerud og Hegdal en helt spesiell rolleforståelse og de tre glir elegant inn og ut av hverandres tanker og ideer. De ni låtene byr på et intrikat, men samtidig lettfattelig melodisk uttrykk og de tre forteller oss at her settes kollektivet i høysetet samtidig som alle tre får komme med det de har å melde.

Tor Haugerud har noe helt eget å melde. Foto: Thor Egil Leirtrø

Tor Haugerud, opprinnelig fra Brattvåg på Sunnmøre, er som Grönberg og Hegdal aktiv på mange områder. Etter studiene på jazzlinja blei han også værende i Trondheim og han er nå assisterende professor på jazzlinja.

Med «Råsane» har han også tatt det store steget og laga ei soloskive. Utstyrt med trommer, ymse perkusjonsinstrumenter, timpani, drone commander – hva nå enn det er og signal generator, inntok han Metodistkirka i Trondheim tre dager i løpet av fjoråret. Der benytta han seg også av kirkeorgelet og til sammen skapte han elleve «låter» som varte fra mellom 30 sekunder til godt over 20 minutter.

Haugerud unnfanga en rekke unike univers som forteller oss om et ustanselig kreativt sinn med en evne til å benytte og utnytte sitt store arsenal av instrumenter på et vis ingen andre kan gjøre han etter.

»Råsane» er på ingen måte musikk man benytter under familiesammenkomster. Den er krevende og krever noe av deg som mottaker. Slik er det med spennende og nyskapende musikk.

PS Dessuten synes jeg Trump bør avsettes så snart som mulig.

Oscar Högberg Trio
Walking in Triangles
Particular Recordings Collective/Musikkoperatørene
Tor Haugerud
Råsane
Particular Recordings Collective/Musikkoperatørene
0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg