Heftig, sprudlende og annerledes

Blant de mange sakene jeg kan ytterst lite om er makedonsk, sveitsisk og fransk jazz med base i Zürich nesten i ei særstilling. Det har heldigvis det norske plateselskapet AMP sørga for å gjøre noe med.

Tome Iliev Sextet i full aksjon.

Klarinettisten, bassklarinettisten, komponisten og bandlederen Tome Iliev (36) kommer opprinnelig fra Makedonia. Etter studier i hjemlandet og i Bulgaria gikk ferden videre til ytterligere studier i Sveits i 2010 og der har han også blitt værende siden.

Vi snakker om en virtuos klarinettist som har tatt med seg mye fra sine balkanske røtter både når det gjelder spennende rytmer og lyrisk melodikk og miksa det med dub og rock til et heftig jazzuttrykk.

Dette er sekstettens andre utgivelse og vi skal takke og bukke for at AMP har kommet over bandet og musikken slik at vi her nord også får muligheten til å stifte nærmere bekjentskap med den.

Bandet, som bestod av gitaristen og effektmakeren Valentin Baumgartner, trommeslageren Adrian Böckli, bassisten Jonas Künzli, tangentisten François Lana og trombonisten Florian Weiss da musikken blei spilt inn for et år siden, har sine røtter i både Frankrike og Sveits, men har altså basen sin i Zürich der Iliev bor. Baumgartner døde i en tragisk ulykke bare et par måneder etter innspillinga som Iliev har dedisert til den meget dyktige og uttrykksfulle gitaristen.

Flere ganger underveis går tankene i retning sjølvaste Farmers Market og i mi bok er det en voldsom hedersbetegnelse. Taktartene som er så særegne for Balkan har Iliev, som er en fantastisk klarinettist, skapt et herlig univers rundt og hans franske og sveitsiske venner har så definitivt skjønt hvor han vil. Hva med et samarbeid mellom Farmers-gutta og Iliev om ikke så altfor lenge kanskje? Tanken er i alle fall fascinerende. Enn så lenge er det bare å hygge seg uhemma med “Trinaiska” – som betyr tretten på makedonsk, men det visste du vel?

Tome Iliev Sextet
«Trinaiska»
AMP Music & Records/Musikkoperatørene
0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg