Herlig i Køben

Vi skrur klokka 25 år tilbake og blir med to glitrende gitarister på bar og jazzklubb i det hippeste av det hippe i København.

Nicolai Gromin og Doug Raney i aksjon for 25 år siden.

Sabines var og er en bar midt i det hippeste utelivs- og kunstnermiljøet i København. Der skjedde det åpenbart mye – nesten døgnet rundt. Det aller meste som foregikk der var det sjølsagt kun de som var tilstede som fikk oppleve, men heldigvis hadde en en nylig avdød dansk jazzkjenner, Ib Skovgaard, vett til å ta opp denne konserten den 6. juli 1993. Nylig blei tapen funnet og heldigvis får alle vi andre også muligheten til å bli med og oppleve den tidløse musikken.

Amerikanske Doug Raney (1956-2016) og russiske Nicolai Gromin (1938-2017) hadde flytta til Margrethes by og var begge sentrale i det som skjedde i bebop-landskapet som alltid har hatt svært gode vekstvilkår i Danmark.

Her møter vi de to – og kun de to – i en avslappa setting der de tar for seg seks standardlåter, blant andre «My Funny Valentine», «Nardis» og «Cherokee» og en originallåt fra hver av dem. De veksler hele tida på å være solist og kompist og vi snakker høyt nivå hele veien. For meg er Raney den som er rytmisk mest elegant av de to, men Gromin – som jeg aldri har hørt før – er absolutt vel verdt å tilbringe tid sammen med også.

Det er altså 25 år siden musikken blei unnfanga og begge har forlatt tida. Musikken de skapte derimot er av den tidløse og svært så elegante sorten og egner seg like godt i dag og om 25 år.

PS Dessuten synes jeg Trump bør avsettes så snart som mulig.

 

Doug Raney & Nicolai Gromin
There Will Never Be Another You
Stunt Records/MusikkLosen
0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg