Herlig ny trio

Den israelske pianisten Yonathan Avishai er et relativt nytt bekjentskap og hans fine trio møter et større publikum for aller første gang.

Yonathan Avishai med Yoni Zelnik og Donald Kontomanou.

De aller mest oppmerksomme vil huske Avishai i samspill med barndomskameraten og trompeteren Avishai Cohen på to ECM-utgivelser. Som leder derimot er dette Yonathan Avishai (41) sitt første visittkort på et av verdens ledende jazzplateselskaper.

Avishai kommer fra det spennende jazzmiljøet i Tel Aviv som har eksportert en rekke storheter spesielt til USA. Avishai har vært bosatt i Frankrike siden begynnelsen av årtusenet og har markert seg kraftig i sitt nye hjemland – ikke minst med denne trioen som har vært i live i godt og vel fem år.

Sammen med den franske trommeslageren Donald Kontomanou og den israelske, men også Frankrike-bosatte bassisten Yoni Zelnik, har Avishai utvikla en trio som har henta inspirasjon fra en rekke kilder, det være seg det klassiske trio-uttrykket, folkemusikk, ønsket om å utforske lange former med mer rom og hele tida med solide røtter til store deler av jazzhistoria.

Det som hele tida gjennomsyrer denne debuten er trioens ønske og evne til å dyrke den varme og flotte melodien. Dette er enkelt og greit vakker og uttrykksfull musikk som egner seg til ettertanke. Møtet med Yonathan Avishai, Donald Kontomanou og Yoni Zelnik – de to siste for første gang for min del – har vært av nydelige slaget og nok en gang skal Manfred Eicher og ECM ha all ære for å gi oss ny musikk med «nye» musikanter.

PS Dessuten synes jeg Trump bør avsettes så snart som mulig.

 

Yonathan Avishai
Joys and Solitudes
ECM/Naxos Norway
0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg