Herlig samarbeid på tvers

Et samarbeid mellom impro-trioen Parallax og hardingfelespilleren Anne Hytta så jeg ikke komme, men akkurat derfor er det så livgivende. En ekstra dose med Hytta helt aleine skader heller ikke på noen måte.

Parallax og Anne Hytta – bortimot grenseløst.

Egentlig burde vel ikke møtet mellom Parallax og Anne Hytta komme som noen overraskelse siden dette er den tredje utgivelsen til kohorten og at de har samarbeida siden 2016. Men siden alt dette ikke har kommet min vei, så er dette debuten for mine ører og resten av mitt sanseapparat. Det var på høy tid kan man si.

Parallax, det vil si Are Lothe Kolbeinsen på gitarer, Torstein Lavik Larsen på trompet og perkusjon og Ulrik Ibsen Thorsrud på perkusjon og sag, har eksistert siden 2008 og har ei soleklar retning i sin musikalske søken. De har en vidåpen innfallsvinkel til måten å improvisere på og her finner vi elementer av jazz, impro, støy, minimalisme og, i dette tilfellet, en helakustisk tilnærming.

Hva som er komponert og hva som er improvisert er ikke lett å finne ut av og viktig er det heller ikke. Her er det glidende og spennende overganger og ikke minst blir det understreka og forsterka av hardingfela til Anne Hytta som sørger for at det folkemusikalske elementet også får sin plass. Hennes bruk av binders festa til strengene og herrenes bruk av gummistrikker, hestehår og sag i tillegg til sine andre “instrumenter” sørger for at dette møtet tar strypetak på oss lyttere på et vis som gjør at vi blir sittende ytterst på stolsetet for ikke å gå glipp av noe som helst. Spennende og veldig annerledes.

 

Anne Hytta – en mesterspelekvinne.

Anne Hytta (47) stopper ikke der og med “Gjennom dagen” får vi møte henne helt aleine sammen med tre av hardingfelene hennes. De er alle stemt på forskjellig vis: klokkestille, understilt og gorrlaus for de spesielt interesserte.

Hytta har brukt den rare tida vi har vært gjennom på et godt vis og enten i et gammelt tømmerhus i Oslo, i et kloster på Midt-Jylland eller på slektsgården på Sauland i Telemark, har hun skapt disse 14 melodiene som hun kaller ny, men eldgammel urmusikk.

Musikken er spilt inn Gamle Aker kirke i Oslo og gjennom disse vare og vakre stemningene, tar Hytta, som er en framifrå instrumentalist, oss med gjennom dagen på et ytterst personlig vis.

Jovisst er det folkemusikk som ligger i bånn for Hyttas uttrykk, men med hennes åpne sinn tar hun oss med gjennom landskap som er så vidåpna at “alle” vil ha glede og utbytte av å bli med på ferden.

Gjennom disse to ekskursjonene får vi møte store deler av bredden til Anne Hytta og det unike kollektivet Parallax som fortsetter å finne nye åpninger. Det er vel verdt turen.

Parallax + Hytta
«Strypetak»
Particular Recordings Collective/Musikkoperatørene
Anne Hytta
«Gjennom dagen»
OK World/Musikkoperatørene
0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg