Herlige og strenge trioer

Christian Reim, også kjent som Dr Streng, har det vært stille rundt de seineste åra. Her møter vi han i to trioer fra begynnelsen av 2000-tallet.

Christian Reim – ei viktig stemme i jazz-Norge gjennom mange tiår. Foto: Nils Petter Lotherington

Pianisten, komponisten og bandlederen Christian Reim (76) var en sentral skikkelse rundt Club 7-miljøet i hovedstaden. Både i legendariske blues- og rocka og band som The Dream og Public Enemies var Reim sentral, men det var hele tida jazzmusikken som var utgangspunktet for Reims uttrykk. Spesielt var de mange konstellasjonene der han samarbeida med altsaksofonisten Calle Neumann viktige grunnpilarer for mye av det som skjedde i norsk jazz fra 70-tallet og utover.

Jazzarkeologen Fredrik Lavik har som vanlig dykka djupt ned i arkivene for å finne dokumentasjon på hvem og hva “glemte” musikere stod for. Når det gjelder Christian Reim så møter vi han med to trioer fra henholdsvis 2001 og 2003.

Her møter vi lyrikeren og melodikeren Reim sammen med andre musikere enn de han som oftest blir forbundet med. I 2001 er det ungkalvene Harald Johnsen på bass, som dessverre gikk bort allerede i 2011 bare vel 40 år ung, og Jarle Vespestad på trommer – begge fra Tord Gustavsen Trio på den tida. To år seinere er det Ingebrigt Håker Flaten på bass og Håkon Mjåset Johansen på trommer som har tatt over hjemme i stua til Reim der innspillingene er gjort. Vi snakker altså om fire av de aller beste “unge” musikantene til den prisen her til lands – og langt utenfor Harald og Sonjas grenser også.

De to trioene tolker i all hovedsak Reims låter, men herlige versjoner av “Ja, vi elsker”, som Reim gjorde ved flere anledninger og som førte til storm, “O jul med din glede” og Ennio Moricones “Once Upon a Time in America” har også funnet plass.

Disse møtene forteller oss hvilken særegen og herlig pianist Reim er på sitt beste. Han er tydelig inspirert av unggutta og det er åpenbart gjensidig. Et herlig gjenhør som Lavik skal ha all slags ære for å ha gravd frem.

Christian Reim Trio
«Christian Reim Trio»
Jazzaggression Records/Musikkoperatørene
0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg