Dan Berglund, Jens Christian Bugge Wesseltoft og Magnus Öström – Rymden – er et kollektiv man kan bli med på tur når som helst og hvor som helst. Det er en berikelse – mer for hver gang.
Noen har vært så bortskjemt at vi har fått være med på reisa fra nesten dag én når det gjelder supertrioen Rymden. Det er nemlig et høyst unikt kollektiv vi har med å gjøre.
Skepsisen var til stede hos mange og den var fullt forståelig når man skjønte at, for enkelthets skyld, Bugge skulle bli en tredel av en ny trio der Berglund og Öström var så sterkt forbundet med Esbjörn Svensson og den legendariske trioen est.
Det tok de tre kun kort tid å stake ut sin egen kurs sjøl om tankene fra tid til annen kan gå tilbake est fortsatt. Det gjør absolutt ingen verdens ting – det er så gode minner og en så bra retningsgiver som man bare kan tenke seg.
Det de tre ga et entusiastisk og fullpakka Victoria denne kvelden var ei reise ut i det universet de har skapt og som blant annet har materialisert seg i den vidunderlige skiva «Reflections & Odysseys». Nytt materiale hadde også kommet til og mer homogent og empatisk musikalsk kollektiv er vanskelig å tenke seg.
Etter bøttevis av jobber rundt om i store deler av Europa for fullsatte hus de to siste åra, har Rymden nå i stadig større grad blitt et kollektiv der ingen av de tre har det minste behov for å skinne på bekostning av de to andre. Likevel skinner alle tre både individuelt og ikke minst kollektivt.
Musikken er personlig og med klare avtrykk av alle de tre som komponister også. Det er lyttere i ultraklassen vi snakker om her og dynamikk er uten stans et av de viktigste virkemidlene. Alle tre er også elektronikere av klasse – ikke minst imponerer Öström som rytmisk elektroniker med noe helt eget. Når så lyd og video på stort lerret bak bandet er med på å gjøre dette til en totalopplevelse, så blei denne regnfulle oktoberkvelden alt annet enn mørk og sur.
PS Stor takk til fotografene Francesco B. Saggio og Roar Vestad som formidler musikken og Rymden på et praktfullt vis.
Rymden
Victoria Nasjonal Jazzscene
Ca 250 – fullt – 17.10.19