Hjemmeseier

Etter vel 20 år i utlendighet har gitaristen Lage Lund satt kursen tilbake til furet værbitt. Det skal vi være svært glade for.

Lage Lund sammen med Håkon Kornstad, Ole Morten Vågan og Gard Nilssen – for et band! Foto: Tore Sætre

Gitaristen, komponisten, bandlederen og den ettertrakta sidemannen Lage Lund (41) fra Skien, stakk over fjorden til Boston og Berklee like etter videregående. Siden har han blitt værende over there og greid kunststykket å etablere seg helt der oppe. Det er intet mindre enn en prestasjon, men talentet, personligheten I spillet og det unike uttrykket med den varme tonen hans har gjort det både naturlig og helt på sin plass.

For bare noen måneder siden satte Lund og familie kursen tilbake til hjemlandet og jobb på Norges Musikkhøgskole. Med det som skjer i Junaiten og coronakrisa som bakteppe, så kan vi vel si at det var perfekt timing – som når det gjelder gitarspillet hans.

Lage Lund er en gitarist i verdensklasse. Ferdig snakka. Foto: Tore Sætre

Med både Fullbright-stipend og førsteplass i Thelonious Monk-konkurransen samt masse ettertrakta jobber verden rundt, så kan man trygt si at Lund har oppnådd stor anerkjennelse. Hvorfor fortalte han oss klart og tydelig denne flotte kvelden på Victoria også.

Med et guffent og sammenraska – ironi, for sikkerhets skyld – band bestående av Håkon Kornstad på tenorsaksofon, Gard Nilssen på trommer og Ole Morten Vågan på bass, så tok Lund oss med på en ekskursjon gjennom deler av sin enorme låtproduksjon.

De tre medsammensvorne hadde på alle slags vis skjønt Lunds intensjoner med musikken og retninga i den. På forhånd lurte jeg litt på om Lunds «amerikanske» tilnærming kunne crashe litt med den nordisk/europeiske til de tre andre, men her var det ingenting som tyda på motsetninger overhodet.

Alle fire lot seg inspirere av både det musikalske utgangspunktet og hverandre og at Kornstad, Nilssen og Vågan – tre av våre aller mest uttrykksfulle og retningsgivende musikanter fra den samme generasjonen som Lund, skulle evne å ta musikken videre, kom sjølsagt ikke som noen overraskelse. Spesielt morsomt var det å høre Kornstad i en annen setting enn sin egen – du verden for en saksofonist med en helt egen sound og retning.

Om dette var en kvartett for anledninga eller om det er et band Lage Lund gjerne vil etablere på fast basis, vet jeg ikke. Jeg håper for all del at det er alternativ to som gjelder. Dette var nemlig drittøft allerede på premiera sjøl om det måtte leses en hel del blekker. Det sier en hel del om hvilket enormt potensial det ligger i dette bandet.

Lage Lund ønskes hjertelig velkommen hjem. Bedre måte enn å starte med hjemmeseier i første forsøk kan vel knapt tenkes.

Lage Lund Quartet

Victoria Nasjonal Jazzscene, 26.09.20

120 – coronafullt

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg