Hvilken feiring!

Den amerikanske trompeteren, komponisten og visjonæren Wadada Leo Smith runda 80 i november og heftigere markering enn det det finske plateselskapet TUM Records har bydd på, er vel ikke mulig å tenke seg. Nå foreligger det to nye bokser på henholdsvis sju og fem cder. Gull fra ende til annen.

Wadada Leo Smith – en visjonær, intet mindre.

Det kunne ha vært skrevet bøker om Wadada Leo Smith og hans unike kunstneriske uttrykk. For alt jeg vet så har det allerede skjedd, men de har uansett ikke kommet min vei. Mye av musikken til denne kjempen har derimot inntatt heimen gjennom mange år, og her om året fikk jeg også oppleve han live under Moldejazz. Det er ikke så veldig ofte han gjester vår del av verden og møtet blei på ingen måte noen skuffelse. Tvert i mot blei det en herlig bekreftelse på det jeg hadde hørt og trodd ville møte meg også live.

I forbindelse med 80-års markeringa til Smith så har hans gode finske venner i TUM Records virkelig slått på både ei og to stortrommer. I juni og november i fjor kom det fire bokser med smakebiter fra Smiths univers med alt fra solo-trompet, via symfonier til en Billie Holiday-hyllest. Nå har de tatt det heile et stort steg videre og forteller oss på et fantastisk vis hvilken unik artist Wadada Leo Smith er.

Den første boksen, bestående av sju cder, består av strykekvartett-musikk Smith har skrevet mellom 1965 og 2019. Musikken er spilt inn i Smiths hjemstat California hovedsakelig i 2015 og noe i 2020. RedKoral Quartet, med Shalini Vijayan og Mona Tian på fioliner, Andrew McIntosh på bratsj og Ashley Walters på cello, spiller alt og i tillegg kommer det enkelte små bidrag fra blant andre Smith sjøl.

Her får vi timevis med eksempler på at Wadada Leo Smith også er en fremragende komponist også i den tilnærma klassiske gata – ikke overraskende, men en fantastisk bekreftelse.

Om hyllesten er i mål med det? Så langt i fra! I den andre boksen, “The Emerald Duets”, som består av fem cder, får vi igjen møte og oppleve hvilken fantastisk trompeter Smith er. Vi får også møte han som en mer enn habil pianist.

I stor grad har han skrevet all musikken her også og vi får hilse på han i møte med fire av den moderne jazzens aller mest spennende trommeslagere. Pheeroan akLaff, Andrew Cyrille, Han Bennink og to cder med Jack DeJohnette, stiller sine usedvanlige kvaliteter til disposisjon på innspillinger gjort mellom 2014 og 2020.

Her føres det musikalske samtaler jeg ikke har hørt maken til tidligere mellom den unike tonen til Smith og de like unike uttrykkene til de fire mester-perkusjonistene. De synes åpenbart det er spennende å leke med en av jazzens store nålevende – ei helt spesiell stemme som har fått alt for lite oppmerksomhet av sin samtid.

Og så er det TUM Records da. Disse produksjonene og boksene er noe av det flotteste som har kommet over dørstokken min. Begge boksene blir fulgt av omfattende “bøker” med innsiktsfulle og informative tekster og flotte bilder.

Alt i alt er dette altså en fantastisk manifestasjon av hva og hvem Wadada Leo Smith og hva han har skapt. Gratulerer med året og med musikken!

Wadada Leo Smith
«String Quartets Nos. 1-12»
TUM Records/tumrecords.com

 

Wadada Leo Smith
«The Emerald Duets»
TUM Records/tumrecords.com
0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg