Ikke Berre lekkert

Den norske trommeslageren Håkon Berre har hatt København som base i en årrekke. Her kommer det to eksempler på hans kompromissløse musikkanskuelse.

 

Håkon Berre mellom to elektronikere betyr unike lydlandskap.

Trønderen Håkon Berre (38) er altså nordmann god som noen, men har bodd store deler av sitt profesjonelle liv der nede hos danene. Der har han vært i gang med en rekke samarbeidsprosjekter udi den frie improvisasjonens tjeneste og uansett hvor vi møter han så forteller han oss om sin totalt åpne tilnærming til det å skape musikk., lydinstallasjoner og lydlandskap.

Disse to eksemplene er så forskjellige som vel tenkelig, men har likevel mye av det samme tankegodset med seg. Teeth er en trio bestående av danske Anders Filipsen på allehånde elektriske instrumenter, svenske Herman Müntzing på kanskje enda flere elektriske duppeditter og Berre på bortimot det som kan tenkes av perkusjonsinstrumenter.

Trioen har eksistert i fire år, men først nå etter å ha spilt en rekke konserter i inn- og utland, følte de seg klare til å gi ut sin debutskive. Musikken er totalt fri og består av ni «låter» der statiske lydflater, støy, dynamikk og lyder av kjent og ikke minst ukjent karakter, finner sammen på et vis ingen av oss har opplevd tidligere. Tøft, annerledes – noe helt for seg sjøl.

Håkon Berre, Sture Ericson og Johannes Nästesjö – en unik trio.

Berre trives åpenbart i akustiske settinger også. Sammen med svenskene Sture Ericson, også han bosatt i København, på ymse saksofoner og bassisten Johannes Nästesjö, med base i Malmö, har de forska i diverse frie landskap siden høsten 2014.

Ni turneer, blant annet med stopp innom Blow Out i Oslo, har ført til at dette er en trio der innbyggerne kjenner hverandre godt og vet det meste om hvilke musikalske bevegelser alle er i stand til å utføre. Det betyr samtidig flotte utfordringer både for de tre og for oss på mottakersida.

De åtte «låtene» er frijazz med solide røtter i europeisk frijazz med utgangspunkt i Nederland og Tyskland fra 60-tallet og fremover. Her er det masse dynamikk og tre musikanter med store ører som tilpasser sitt eget til det kollektive hele veien.

Dette er et visittkort fra det som hendte i et studio Malmö i november 2017. Det er stygt, det er vakkert og det er alt mellom ytterpunktene og det kommer aldri til å skje igjen.  Det er nok en bekreftelse på at vi har en skjult skatt der ute med navn Håkon Berre som nekter seg sjøl, og oss, svært lite.

PS Dessuten synes jeg Trump bør avsettes så snart mulig.

Teeth
Open Up
ILK/ilkmusic.com
Ericson/Nästesjö/Berre
Ausfahrt Freihalten!
Barefoot Records/barefoot-records.com
0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg