Jazz med stor J

Det å tilbringe en kveld på Jazzhus Montmartre i København står alltid høyt på lista. Når det så er sammen med danskenes superbassist Mads Vinding og to av hans betrodde venner, så er suksessen mer eller mindre sikra.

Mads Vinding i sentrum for sin utmerkede trio.

Om noen dager runder danskenes kronprinsbassist Mads Vinding 75 år. Bedre måte å markere den store dagen på enn å lansere denne plata med en konsertinnspilling fra Jazzhus Montmartre den 20. september 2018, er vanskelig å høre for seg. Hvorfor den har blitt liggende til marinering så lenge er et annet spørsmål, men denne tidløse musikken har uansett tålt ventetida godt.

Den evige kronprins

Mads Vinding, som aldri har sett ut som han var en dag over 40, har fra han slo gjennom på begynnelsen av 60-tallet, vist jazzpublikum verden rundt at han er en virtuos med en fingerspitzgefühl og en smaksans av de sjeldne. Grunnen til at han likevel har måttet leve med kronprins-tittelen er at at han kom frem samtidig med geniet Niels-Henning Ørsted Pedersen – kanskje den største jazzbassisten gjennom alle tider. Til tross for det så har Vinding klart seg utmerket og vel så det, noe hans bidrag på vel 800 plater sier det meste om.

Herlig trio

Her får vi møte Vinding i selskap med den svenske, men med italienske røtter og bosatt i Danmark, trommeslageren Niclas Compagnol (50) og den italienske pianisten Dado Moroni (61). Tre generasjoner med andre ord, men her er det absolutt ingen problemer med hensyn til alder. Ikke ellers heller for den sakens skyld.

Moroni, som er et nytt lyrisk og virtuost bekjentskap for min del, hadde aldri spilt med de to andre før dette møtet, men i ekte jazzstil med stor J så går de tre rett på med fem standardlåter, blant andre “All of You”, “Blue in Green” og “Nature Boy”, samt Moronis tittellåt og sørger for best mulig jazzklubbstemning.

Med Mads Vindings store, varme og syngende basstone i sentrum har dette blitt en strålende kveld på Jazzhus Montmartre – en kveld man kan oppleve så mange ganger man bare vil.

Mads Vinding Trio
«Quiet Yesterday»
Storyville Records/storyvillerecords.com
0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg