Jazz på russisk

Legenden Jan Johansson skapte «Jazz på ryska» på 60-tallet. Nå gjør den fine vokalisten Alina Rostotskaya det sjøl.

Alina Rostotskaya gir oss noe eget.

Blant de mange sakene jeg kan lite om, har russisk jazz en framtredende plass. Fram til Glasnost-dagene var det kun frijazz vi kjente noe til her på berget – jeg i alle fall – men etterhvert har det dukka opp en hel del annet også. LRK Trio skal blant annet spille på Moldejazz neste år og de er også representert her som kompet til Alina Rostotskaya.

Hvordan har så denne musikken kommet vår vei? Nok en gang er det ustoppelige Odd Gjelsnes og hans Losen Records som skal ha det meste av æren. Han fortsetter heldigvis sitt korstog med å formidle kvalitetsmusikk fra land og kilder vi sjelden kommer borti og Rostotskaya føyer seg elegant inn i den rekka.

Hun har jobba med dette bandet i rundt ti år og hun har skrevet stort sett alt av både tekst – på russisk – og musikk. Her er det mange inspirasjonskilder involvert, som blant annet folkemusikk fra diverse russiske tradisjoner og vestlig jazzmusikk.

Jeg skjønner ikke et ord av hva hun synger, men hun makter uansett å formidle fine stemninger. Musikalsk låter det fint av usedvanlig dyktige musikanter, men det blir liksom litt for pent – make a mistake, som Thelonious Monk sa, så vil det skje enda mer spennende saker.

Uansett har dette blitt et fint møte med musikk fra et land som garantert har mye mer spennende musikk å by på.

PS Dessuten synes jeg Trump bør avsettes så snart som mulig.

Alina Rostotskaya & Jazzmobile
Flow
Losen Records/MusikkLosen
0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg