Lengting, liv og song

Mottoet til det flotte kollektivet Trio Alde, som står å lese over her, er en god beskrivelse på hva vi blir møtt med på «Himlaleite». Der møter tekster av Kjartan Fløgstad melodiene til Gabriel Fliflet.

Jorun Marie Kvernberg, Gabriel Fliflet og Berit Opheim – Trio Alde – har noe livgivende å by på.

I tillegg til at Kjartan Fløgstad er en av de største samtidsforfatterne her til lands, så har han åpenbart et godt forhold til musikere fra våre trakter. I tillegg til Kvernberg jobber han også med Steinar Raknes i Kjartan Fløgstad Band. Det er til å fatte og begripe at musikere finner musikk i tekstene til Saudas store sønn.

Diktenes musikk

Mye lyrikk har så avgjort musikk i seg. Mange vil forbinde Jan Erik Volds dikt med musikk og slik er det også ofte med Kjartan Fløgstad sine dikt. Årsaken er åpenbar: både Vold og Fløgstad er begge veldig musikkinteresserte og det influerer den rytmiske og melodiske måten de skriver på.

Gabriel Fliflet, trekkspilleren og sangeren fra Bergen, vil en del kjenne igjen fra det hysterisk morsomme og energiske duosamarbeidet med perkusjonisten Ole Hamre som opprinnelig hadde Energiforsyning kobla til Fliflet/Hamre navnet.

Han har skrevet musikken til ni av Fløgstad sine dikt og plata begynner med kanskje det aller mest kjente, «Dalen Portland». Tematikk som natur og kjærlighet samt eventyrlige historier fortalt slik bare Fløgstad kan fortelle dem, blir tolka på et inderlig og vakkert vis av disse tre framifrå spelemann/kvinnene.

For en trio

Når så trioen – alde betyr forresten både havbåre/dønning og hagefrukt og peker mot både hav og hage og dermed Vestlandet der alle tre har sine røtter – blir komplettert med Hustadvikas store feledatter Jorun Marie Kvernberg, på både vanlig fele, hardingfele og sang, og Voss´ store røyst, Berit Opheim, så har det ført til at Trio Alde framstår som noe helt eget.

I et landskap der livsbejaende folkemusikkinspirasjon både herfra og derfra blir samla i ei sprudlende og krydra gryte som putrer og bobler, kommer «Himlaleite» opp til overflata som noe helt spesielt.

Dere der ute som har det med å henfalle til dans når mørket senker seg kan også glede dere til de to instrumentallåtene til Fliflet: en godt salta snøggvals samt en med røtter i rumensk og moldavisk dansemusikk kan sikkert føre til både det ene og andre.

Sjangefritt

Jovisst er det mye folkemusikk i uttrykket til Trio Alde. La det på ingen måte skremme bort verken jazz-, pop- eller klassisk-tilhengere. Dette er nemlig tidløs musikk med tidløs poesi som alle kan trives i og med og som alle vil ha godt av. Lengting, liv og song!

Trio Alde
Himlaleite
Etnisk Musikklubb/Musikkoperatørene
0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg