Me too lever fortsatt

Me too-bevegelsen fikk enormt med oppmerksomhet da Harvey Weinstein- og Svenska Akademien-sakene eksploderte. Heldigvis holdes den fortsatt i live blant annet gjennom den flotte romanen «Bra kunst om menn».

Ellen Emmerentze Jervell er ei spennende litterær stemme.
Foto: Therese Alice Sanne

«Bra kunst om menn» – hvilken tittel forresten – er mitt første møte med Ellen Emmerentze Jervell (29) som romandebuterte med «Fjellfolk» i 2018. Jervell er oppvokst i Vollen, Asker og i Berlin og har jobba som korrespondent for Wall Street Journal.

»Bra kunst om menn» har hun lagt til Tromsø og, sjøl om mitt erfaringsgrunnlag med byen er relativt spinkelt, så virker det som om hun skriver om Nordens Paris og omgivelsene som en innfødt.

Slik er det også med storyen – Jervell vet hva hun skriver om. Det store billedkunst-talentet Magnus lever opp til kunstnermyten på de aller fleste vis: fyll, fanteri, et avslappa forhold til deadlines og ikke minst et ukjent antall kvinnehistorier følger i hans kjølvann.

Når høydepunktet i hans liv så langt, ei svært viktig utstilling i hjembyens største «vindu» nærmer seg, så blir han innhenta av et par virkeligheter: han er på ingen måte klar med det han har lovet å levere kunstnerisk og historiene om hans damehistorier begynner å nå overflata. De er mange, men litt ulne og for Magnus i alle fall vanskelig å forholde seg til og forstå.

Jervell beskriver også den ekte kjærligheten Magnus har opplevd/opplever. Den er heller ikke sunn og alt blir enkelt og greit for mye for han, men det aller meste er sjølforskylt.

Grenser for hvordan man kan oppføre seg er sjølsagt en viktig del av alle relasjoner. Menn, i stor grad i alle fall, har historisk hatt vanskelig for å skjønne disse grensene og Jervell beskriver dette fint. Hun er aldri veldig konkret når det gjelder hva Magnus har foretatt seg – hun lar det i stor grad være opp til leseren. Dessuten makter hun på et vis å se det fra Magnus´ side også – det å forsvare seg mot det mangehodede ryktetrollet er ikke enkelt.

»Bra kunst om menn» har vært et et svært lovende møte med den gode pennen til Ellen Emmerentze Jervell. Hun har åpenbart innsikt i det hun skriver om, det være seg makt, kunst, seksuell trakassering eller begjær. Jervell er utstyrt med ei stemme det skal bli svært spennende å følge i åra som kommer.

Ellen Emmerentze Jervell
Bra kunst om menn
Gyldendal

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg