Mestermøtet

John Scofield er en av verdens beste jazzgitarister og Danmark Radios Big Band er et av verdens beste storband. Når de så slår sine putler sammen så blei det bortimot storslagent.

John Scofield leverte – som alltid. Foto: Francesco B. Saggio

Bærum Kulturhus, noe så nær hjemmebane som vel mulig for Danmark Radios Big Band sin kunstneriske leder Birger Carlsen, var første stopp på veien for dette samarbeidet mellom de «to» gigantene. Etter to sett under ledelse av bandets nye sjefdirigent, japanske Miho Hazama, er det bare å slå fast at dette møtet blei akkurat så vellykka som den som unnfanga ideen hatt sett eller hørt for seg.

Bortsett fra åpningslåta, «Peet´s Feet» av bandets forrige sjef, den amerikanske pianisten Jim McNeely, så var alt materialet Scofield-komposisjoner arrangert av Peter Jensen, Hazama, Geoffrey Keezer, McNeely eller Michael Abene. Med ett unntak; standardlåta «I Want to Talk About You».

Som Scofield, like utadvendt som alltid, sa det: for han som vanligvis omgir seg med kun to til tre musikanter, så blei dette som å dra på cruise med Queen Elizabeth II. Både verbalt og musikalsk var det åpenbart at Scofield stortrivdes sammen med de blide dansker, inkludert noen svensker og to nordmenn: leadtrompeter Erik Eilertsen og trombonist Annette Saxe.  

I Hazama har Carlsen & Co funnet en svært spennende og for meg totalt ukjent ny sjef. Hun leda bandet med en avslappa autoritet som fortalte oss at samarbeidet mellom ny sjef og band er oppe og står allerede. Dessuten var det tydelig at det samme gjaldt for kjemien mellom Hazama, Scofield og bandet også. 

Det tar som alltid et hundredel av et sekund å høre at det er John Scofield (67) som toner ut i den bortimot fullsatte salen. Han har skapt sin egen stemme, sitt eget uttrykk og han virker like sulten den dag i dag som da jeg hørte han med Miles første gang i 1984 på den legendariske midnattskonserten i Molde.

Med sin jazzbakgrunn, men også med inspirasjon fra country og annen americana, er Scofield minst like rå, ekte og upolert nå som den gang – kanskje enda mer. Han har tar sjanser og han har absolutt ingenting å bevise og han gjør derfor det absolutt hele veien.

Når så DRBB både som ensemble og med glitrende solister som saksofonistene Hans Ulrik, Karl-Martin Almqvist, trombonisten Vincent Nilsson, som vel har vært med i bandet siden tida rundt Kalmar-unionen, trompeteren/flygelhornisten Gerard Presencer og et urheftig komp med Søren Frost på trommer, Søren Gemmer på tangenter og Kaspar Vadsholt på bass, fortsatt holder verdensklasse, så blei dette ei storbandreise i Scofields univers som vil bli huska – lenge.

Låtutvalget var henta fra store deler av Scofields enorme repertoar og viste oss den store bredden han har bydd oss på gjennom mange tiår nå. Han har vært og han er en av de virkelig store – det er også Danmark Radios Big Band. 

Den eminente fotografen Francesco B. Saggios opplevelse av konserten med DR Big Band og John Scofield.

 

DR Big Band – John Scofield

Bærum Kulturhus, 24.10.19

Ca 370    

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg