Midt i den gode tradisjonen

Den danske tenorsaksofonisten Andreas Toftemark har jeg møtt i det hippe bandet A Plane to Catchog med sin egen kvartett. Nå dukker han opp i sistnevnte univers – et tidløst sådan.

Andreas Toftemark, helt til høyre, sammen med sin utmerkede trupp.

Andreas Toftemark (32) har rukket mye i sine relativt få år her på Tellus. Han debuterte under eget navn for to år siden med «A New York Flight» – inspirert av jazzhovedstaden han hadde bodd i en periode. Han har også tilbragt tid i både Paris og Nederland, men er nå hovedsakelig å finne hjemme i Danmark.

Tradisjonen

Gjennom både sine utenlandsopphold og sikkert gjennom arva som har oppstått etter at en rekke av jazzens storheter har bodd i og inspirert det danske jazzmiljøet, så har Toftemark gjennom sine åtte komposisjoner her vist oss hva som er viktig i hans musikkanskuelse.

Det amerikanske 60-talls hardbop-uttrykket og ikke minst inspirasjonen fra den melodiske John Coltrane er viktige ingredienser i Toftemarks musikalske DNA. Det har ført til vakker, melodisk og hardtswingende musikk som aldri kommer til å gå ut på dato.

Sjelsfrender

Med pianisten Calle Brickman, bassisten Matthias Petri – ny siden debuten og trommeslageren Andreas Svendsen, har Toftemark funnet det perfekte reisefølget for å skape disse musikalske landskapene.

Valget av engelskmannen og trompeteren Gerard Presencer, en av de aller beste i dette faget her i Europa i alle fall, som gjest på seks av de åtte spora, er av typen korrekt for å si det mildt. Presencer og Toftemark danner et perfekt og svært så tidsriktig frontledd.

For de som har fulgt dansk ei stund, så føyer Andreas Toftemark og hans tidløse og hardtswingende musikk, med låter i alt fra ballade til heftige tempi, seg inn i en fantastisk fin og tidløs tradisjon. Både danskene og alle vi andre kommer til å få mye å glede oss over fra Toftemark i tiåra som kommer.

Andreas Toftemark Quartet Featuring Gerard Presencer
«La Gare»
April Records/aprilrecords.com

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg