Monk fra Canada

Det er ingen bombe at geniet Thelonius Monks musikk blir oppdaga og videreforedla kloden rundt. Den canadiske pianisten Andrés Vial føyer seg elegant inn i rekka.

Andrés Vial har så avgjort skjønt Monks musikk.

Vial (40) har jobba med Thelonious Sphere Monks (1917-82)  musikk siden 2005. Med dette visittkortet forteller han oss at han virkelig har kommet under huden på denne evig fascinerende og tidløse skatten.

Andrés Vial fra Montreal er et fullstendig nytt navn for meg, men han og musikken hans er et godt eksempel på hva og hvordan sosiale medier funker. Vial har tydeligvis på et eller annet vis oppdaga Tor de Jazz-bloggen og lurte på om han kunne få sende meg et eksemplar av sin ferskeste cd. Det var sjølsagt ikke nei i min munn og ved hjelp av postmenn/kvinner på begge sider av Atlanteren så fant den altså veien til postkassa mi og etterhvert cd-.spilleren.

Det har vært en sann fornøyelse. Etter at Vial hadde fullført sine jazzstudier i New York på begynnelsen av 2000-tallet, returnerte han til Montreal og satte raskt i gang med en Monk-festival som varte flere år. Han satte også i gang med å transkribere stort sett alle Monk-låter som finnes og det har ført til at på denne samlinga får vi en rekke Monk-låter de færreste kjenner til.

Sammen med et New York-komp med Dezron Douglas på bass og Rodney Green på trommer eller Montreal-vennene Martin Heslop (bass) og André White (trommer) – alle av det utmerkede slaget – og ikke minst en av verdens ledende gitarister i den melodiske, groovy sjangeren, Peter Bernstein, med en stor og varm tone og med en total oversikt, viser Vial oss hvilken strålende Monk-tolker og pianist han er.

En av de mer kjente Monk-låtene, «Ask Me Now», blir servert på duo med Vial og Bernstein og ellers er det morsomt og spennende å høre ukjente og sjeldent spilte låter som «Bluehawk», «Light Blue» og «Functional».

Andrés Vial og den tidløse skatten til Thelonious Sphere Monk har det som sagt vært en sann fornøyelse å få møte. Han må gjerne komme og hilse på i levende live også.

PS Dessuten synes jeg Trump må avsettes så snart som mulig.

Andrés Vial
Andrés Vial Plays Thelonious Monk : Sphereology Vol. 1
Chromatic Audio/chromatic-audio.com
0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg