Ny og spennende stemme

Noe forteller meg at det er forsvinnende få som kjenner til den canadiske gitaristen Gordon Grdina her hjemme. Her dukker det opp to helt forskjellige versjoner av den originale strengelekeren.

Gordon Grdina er en strengeleker med mye spennende på hjertet.

Gordon Grdina er en 44 år ung gitarist som har har gitt verden godt over 20 album siden han debuterte i 2006 på trio Paul Motian og Gary Peacock. Det mer enn antyder hvilket nivå han befinner seg på og nå, 15 år seinere, forteller han altså meg for første gang hvilken flott artist han er.

Disse to utgivelsene er også de to første på det ferske plateselskapet han og kona har etablert; Attaboygirl Records. Først ut i mi loddtrekning er soloskiva “Pendulum”. Det er den tredje soloplata Grdina har gitt ut; den andre med akustiske instrumenter.

På to av spora spiller Grdina oud, mens resten blir dandert på akustisk gitar. Her får vi strålende eksempler på Grdinas fascinasjon for arabisk musikk og for klassisk gitarmusikk. Når så disse to inspirasjonskildene blir satt sammen med utmerket teknikk, ditto improvisatoriske evner og et helt eget uttrykk, så blir “Pendulum” noe av det mest unike jeg har opplevd i en slik setting siden Ralph Towners storhetstid.

Grdina har vært og er en del av en rekke band. Her får vi møte kvartetten Square Peg i bandet debut-innspilling. Med seg har Grdina, som her spiller elektrisk gitar og oud, to av New Yorks mest fremoverlente modernister i bassisten og moogisten Shahzad Ismaily, som vi kjenner fra samarbeid med Øyvind Skarbø, og bratsjisten Mat Maneri, som vi blant annet traff på sammen med Ola Kvernberg i Molde for noen sår siden, og den tyske trommeslageren Christian Lillinger.

Med et knippe Grdina-komposisjoner blir vi tatt med til et både melodisk og fritt landskap med masse dynamikk i uttrykket der vi blir servert både individuelle og kollektive improvisasjoner. Vi snakker lyttere og instrumentalister i toppklasse og når empatien åpenbart er tilstede på samme nivå, så framstår dette musikalske uttrykket og dette bandet, med den høyst spesielle instrumenteringa, som et svært annerledes og spennende påfyll.

Gordon Grdina er utvilsomt en musikant som skal følges med argusører i åra som kommer.

Gordon Grdina
«Pendulum»
Attaboygirl Records/gordongrdinamusic.com

 

Gordon Grdina´s Square Peg
«Klotski»
Attaboygirl Records/gordongrdinamusic.com
0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg