Originalt fra den nye vinen

Tubaisten, flugabonisten, komponisten og bandlederen Hermann Hestbek forteller at det skjer stadig nye og spennende jazzting fra den oppvoksende slekt.

Hermann Arntzen Hestbek i front for sitt spennende ensemble.

Jeg mener sjøl jeg følger rimelig godt med i det som skjer på jazzfronten både utaskjærs og her hjemme. Likevel bryter jeg sammen i tilnærma krampegråt og tilstår at jeg aldri har hørt navnet Hermann Arntzen Hestbek tidligere. Heller ikke musikken han har skapt og bidratt til av forståelige årsaker.

Litt research forteller meg at Hestbek er 21 år ung, kommer fra Trondheim og går første året på Stiftstadens stolthet, Jazzlinja. Der ligger nok litt av forklaringa på min manglende kunnskap; Hestbek er så vidt i gang med si karriere. Som så mange andre så har også Hestbek gått på “førskolen” til jazzlinja, nemlig Sund Folkehøgskole. “Mørketid” har vært en del av Hestbeks stipendiatprosjekt på Sund og veldig mange i ensemblet møttes også der.

Hestbek markerer seg umiddelbart som en original og interessant komponist som vekker både nysgjerrighet og begeistring hos meg. Med spor av såkalt nordisk jazz, powerjazz, klassisk musikk og cubanske utflukter, har Arntzen Hestbek skapt landskap han er ganske så aleine om. Det blir forsterka av samples av polfarere, reinsdyr (!), en psykologsamtale og dikt-resitasjon. Alt dette kan kanskje oppfattes som en munnfull og vel så det, men Arntzen Hestbek har makta å porsjonere det ut på et elegant vis

Tittelen på verket sier det meste om tematikken i tekstuniverset som preger denne debuten. Hva gjør denne tida med oss? Dårlig med søvn, depresjon og kulde og er noe som hjemsøker mange, men langt i fra alle og musikken, som langt i fra er depressiv om noen skulle få slike tanker, gjør faktisk denne tida lettere å gå i møte – både nå og i åra som kommer.

Med seg har Arntzen Hestbek en rekke mer enn lovende talenter som har mer eller mindre samme bakgrunn som han sjøl og som jeg tipper befinner seg i den samme aldersgruppa – sånn cirka. Siv Aurlund på vokal, Børge Brustad på fiolin, Elias Alexander Green Baadsvik på trommer og perkusjon, Guro Kvåle på trombone, Tuva Viktoria Lundberg Olsson på trompet og Amund Stenøien på vibrafon kompletterer den originale besetninga og forteller oss at talentene fortsetter å stå i kø.

“Mørketid” og Hermann Hestbek Ensemble har blitt nok et prov på at det forsetter å skje veldig mye spennende og originalt i norsk jazz.

Hermann Hestbek Ensemble
«Mørketid»
AMP Music & Records/Musikkoperatørene
0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg