Over alle grenser

Den bosniske trekkspilleren Almir Mešković og serbiske fiolinisten Daniel Lazar møttes av alle steder i Oslo – på Musikkhøgskolen. Det har det blitt grenseløs sterk og flott musikk av.

Daniel Lazar og Almir Mešković i et heftig møte.

Musikk har vist seg å være både brobygger og fredsskaper i en rekke situasjoner. Konflikten på Balkan er ikke noe unntak og med «Roots» har Lazar og Mešković vært med på å bygge nok ei bro.

Hvordan de to har havna i Norge og på Musikkhøgskolen, vet jeg ikke. Det jeg imidlertid vet etter å ha tilbragt mange timer sammen med musikken de har tatt med seg fra sine opprinnelige hjemland og områdene rundt, er at de på et livsbejaende og virtuost vis både har makta å ta vare på tradisjonen og samtidig videreutvikle den både som duo og sammen med flere musikanter de har truffet her i Norge.

Veldig mye av musikken de bruker som utgangspunkt for sine ekskursjoner har sine røtter som en slags bruksmusikk. Den har i generasjoner vært brukt til arbeid, til fest, til begravelse, til bryllup og til andre viktige hendelser. Det betyr igjen at musikken har alt i seg fra melankoli og tungsinn til det sprudlende og virile.

De to langt fremskredne instrumentalistene Lazar og Mešković stortrives åpenbart i hverandres selskap. Når de ved enkelte anledninger også får assistanse av den jazzinspirerte pianisten Bojan Marjanović, mandolinisten Espen Wensaas, sangeren og gitaristen Mili Orućević, tablaisten Sanskriti Shrestha og fløytisten Steinar Ofsdal – sjefen for folkemusikk ved Musikkhøgskolen – så har dette ført til musikalske møter av de herlige og livsbejaende slaget.

PS Dessuten synes jeg Trump bør avsettes så snart som mulig.

Almir Mešković – Daniel Lazar
Roots
Etnisk Musikklubb/Musikkoperatørene
0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg