Sjeldent talent

Det er bare noen måneder siden jeg fikk møte Martin Nodeland og hans “Debut”. Mer eller mindre samtidig har han tatt nye store steg med et svært ambisiøst prosjekt

Martin Nodeland har noe helt eget – allerede.

Det tok kun kort tid etter å ha tilbragt kvalitetstid sammen med “Debut” å slå fast at gitaristen og bandlederen Martin Nodeland (27) hadde noe spesielt på hjertet. Der hadde han med seg kvartetten bestående av Martin Sandvik Gjerde på piano, Alexander Hoholm på bass og Raymond Storaunet Lavik på trommer – meget lovende musikanter Nodeland hadde møtt på Musikkhøgskolen vil jeg anta, samt den amerikanske altsaksofonisten Will Vinson som gjest. Før NMH hadde Nodeland lagt grunnlaget på det spennende laboratoriet ved Sandefjord videregående skole der blant andre Hans Mathisen gjør en framifrå jobb.

Med “Origins” forteller Nodeland oss at han er en komponist og arrangør av svært høy byrd også. Kjernekvartetten er fortsatt med, men her møter vi en rekke andre også. En strykekvartett med Jørgen Krøger Mathisen i spissen, trompeteren Simen Kiil Halvorsen, gitaristen og effektmakeren Arne Martin Nybo og saksofonisten Rastko Obradovic, er med på å utvikle dette til et verk som Nodeland kan skue tilbake til i mange år fremover og uten blygsel kunne slå fast at dette var faktisk både veldig ambisiøst, veldig spennende, veldig originalt og veldig bra.

Martin Nodeland har omgitt seg med mange spennende talenter.

“Origins” er melodiøst, men samtidig komplekst og utfordrende både for de medvirkende og for oss på mottakerplass. Nodeland har garantert hatt akkurat de inviterte musikantene i bakhodet når musikken har blitt unnfanga og alle får tid og rom til å fortelle oss hva de har å bringe til torgs. Det er ikke småtterier – her er det solister som allerede på et tidlig stadium i karriera si har kommet veldig langt. Vi snakker om et lytte- og modenhetsnivå som skulle tilsi at de har levd relativt mye lenger enn vi får inntrykk av gjennom dåpsattesten. Det oppleves nesten litt urettferdig å dra frem noen denne gangen, men det Kiil Halvorsen, Krøger Mathisen – nok ei grein på det enorme Mathisen-treet fra Sandefjord, Obradovic fra Serbia, men med studietid i Oslo og ikke minst Nodeland serverer her, er av meget solid klasse.

Det er en dynamikk, en rytmisk spenning og en framdrift i dette verket som gjør at Martin Nodeland forteller oss at han kommer til å spille ei viktig rolle i norsk jazzliv i mange tiår fremover.

Martin Nodeland
Origins
Smeik/smeik.no
0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg