Skremmende, men ikke overraskende

Den engelske forskeren Mark Galeotti har brukt store deler av sitt voksne liv på å sette seg inn i den russiske mafiaens historie. Det vi kanskje ante og frykta, får vi her en solid dokumentasjon og bekreftelse på.

Forskeren og forfatteren Mark Galeotti har gått i dybden.

Det første som slår meg når jeg begynner å lese «Vory», som betyr tyvene, er at Galeotti er en uhyre seriøs og grundig fagperson. Sjøl om veldig mye av dette stoffet av naturlige årsaker er vanskelig/nesten umulig både å ettergå og få bekrefta, så har Galeotti gått så djupt som vel tenkelig og benytta en rekke åpne kilder, men samtidig en rekke skjulte kilder – av naturlige årsaker. For å si det enkelt: hadde en del av disse kildene stått frem, så hadde de ikke vært i live.

»Organisasjonen» Vory oppstod tidlig på 1900-tallet og Galeotti tar oss med gjennom hele det forrige århundret, frem til våre dager og mot slutten kommer han også med interessante teorier på hva slags rolle de kriminelle vil spille i fremtida.

Det mest interessante og det mest skremmende er de nære forbindelsene mellom de kriminelle, næringslivet, politi og politikere. Hele det russiske samfunnet er tufta på slike forbindelser uansett hvor mye Putin prøver å fortelle oss at de nå har rydda opp i dette. Putins fortid som politiker i St. Petersburg hadde det sjølsagt vært svært interessant å komme til bunns i, men her er det nok ikke så mange som tør å si for mye……

Det Galeotti dokumenterer svært godt er de historiske linjene som absolutt strekker seg inn i vår tid. Forbindelsene er så tette, så mange og så sementerte at det virker bortimot umulig å få gjort noe med det. «Alle» er knytta sammen med alle på et eller annet nivå – alle har et eller annet på alle og dermed virker det som det er bortimot umulig å bryte den onde sirkelen.

De kriminelle har så absolutt utvikla seg. Fra å være rå og brutale der et liv fra eller til ikke spilte noen rolle, har de nå blitt mye mer sofistikerte og skiller seg fysisk og klesmessig ikke ut fra næringslivsfolk – de kriminelle er ofte det også – og politikere. Borte er tatoveringene, men det kriminelle nettverket er fortsatt like sterkt – og enda mer internasjonalt enn noen gang.

Mark Galeotti har gjort en formidabel jobb i et farvann der det aller meste ønskes holdt skjult. Jeg både ante og hadde mistanke om at det forholdt seg slik i dette store landet, men at det var så ille som Galeotti avdekker, hadde jeg i min villeste fantasi ikke trodd.

Mark Galeotti har skrevet ei svært viktig bok.

Mark Galeotti
Vory – Russlands supermafia
Gyldendal

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg