Sterkt, flott og viktig

Channa Riedel i spissen for en flott ung, svensk gjeng gir oss viktig påfyll i ei tid vi trenger det mer enn på mange tiår.

Beloveds har noe sterkt og inderlig på hjertet. Foto: Noomi Riedel

Vokalisten, komponisten, tekstforfatteren og bandlederen Channa Riedel (29) kommer ikke unna det og det er det heller ingen grunn til: hun er datter av legenden Georg Riedel og uten han ville vi ikke hatt verken Pippi- eller Emil-musikken vi har blitt så inderlig glad i. Fire år gamle Riedel og familien hans kom til Sverige i 1938 som flyktning fra Tsjekkoslovakia for å unnslippe nazismen og den historia og den kulturen har også Channa tatt med seg videre.

På Riedels egen låt “Welcome to Europe” skriver/synger hun om noen som måtte pakke bagen høsten 1938 og det skal ikke så mye fantasi til for å skjønne hvem hun hadde i tankene da den teksten blei unnfanga. Det er så nakent og så personlig som vel tenkelig. Slik er det med store deler av “Så tar natten dig åter”: Riedel henter inspirasjon og låter fra ikoniske komponister som Victor Jara – “Rätten till ett eget liv” oversatt til svensk av sjølvaste Cornelis Vreeswijk – og spanske José Antonio Sanchez Ferlosio oversatt til svensk av Jacob Branting.

I tillegg byr Beloveds også på svensk, russisk, palestinsk og amerikansk poesi og setter det inn i musikalske rammer der både klezmer, viser, singer/songwiter-tradisjonen og band som Charlie Hadens Liberation Music Orchestra og det musikalske universet til Kurt Weill også er inspirasjonskilder.

Riedel, som også har en syngende søster, Sarah, har en flott og uttrykksfull stemme – jeg tror på hvert et ord hun synger. Når hun så omgir seg et svært så kompetent band med jevngamle jazzister, Karl Magnus Andersson på piano, Gustav Davidsson på trombone, Joel Haag på gitar, Anton Jonsson på trommer, Björn Petersson på bass og Pelle Westlin på tenorsaksofon og klarinett, så er hun i strålende selskap. Her snakker vi sju unge stemmer som har jobba sammen siden 2016 og som er skjønt enige om hvor de vil med musikken sin og ikke minst budskapet.

Channa Riedel er ei ny stemme for meg som har noe ekte, inderlig og høyst personlig å fortelle oss – spesielt i den tida vi lever i nå.

PS Dessuten synes jeg Trump bør avsettes så snart som mulig.

Beloveds
Så tar natten dig åter
Abrovinsch Records/abrovinsch.com
0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg