Svenskehjelpa

I min fødeby Molde har vi noe som heter Svenskebyen. Den kom som et resultat av flott hjelp fra svenskene etter krigen. De seineste åra har det kommet masse god musikalsk hjelp fra svenskene også – Joel Ring er avgjort en av dem.

Joel Ring i front mer sin empatiske kohort.

Mange håpefulle svenske jazzmusikere har tatt turen over Svinesund og satt kursen mot enten jazzlinja i Trondheim eller Musikkhøgskolen i Oslo. Ryktet om gode og kreative utdanningsmiljøer og muligheter for å finne nye og spennende konstellasjoner for å forske videre i har garantert vært gode lokkemidler. Enda hyggeligere sett med norske ører er at mange av disse mer enn lovende musikantene har blitt værende her hos oss.

Cellisten, bassisten, komponisten og bandlederen Joel Ring (33) hører hjemme i den kategorien. Vi har lært han å kjenne i originale kohorter som Wendra Hill, trioen Pumkin med Ole Morten Vågan og med Andreas Røysum Ensemble. Derfor kommer det ikke akkurat som noen overraskelse at også hans debut under eget navn og med eget band er av den unike sorten.

Med et band bestående av trommeslagerne Anton Jonsson og Bror Tomas Sandström, Heida Karine Johannesdottír Mobeck på tuba, Karl Hjalmar Nyberg på tenorsaksofon og klarinett og Milton Öhrström på piano – folk fra begge sider av Kjølen der altså – som alle åpenbart er musikalske sjelsfrender av Ring og som følger hans intensjoner på best mulig vis, så har dette blitt en debut Ring kan være svært så bekjent av.

Ring, som spiller kun cello her, sier han er inspirert av teksturer og mønstre vi opplever i våre hverdagsliv. Det har ført til at vi blir servert alt fra melodiske ganske så straighte jazzlåter, store og åpne lydlandskap og en fri tilnærming til det å skape musikk. Her får vi alt fra det reflekterende og nedpå til det ekspressive og kompromissløse med stemmer og motstemmer – musikk som kan låte kaotisk ved første møte, men som viser seg å ha ei klar og tydelig retning etter hvert. Musikk som beveger seg og som har evnen til å bevege oss.

Joel Ring skal være velkommen til å bli her værende så lenge han måtte ønske. Han skal være velkommen til å fortsette sitt virke med å skape spennende og original musikk også.

Joel Ring
«Pouring Textures»
Motvind Records/Diger Distro
0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg