Talentene står i kø

Det er ikke akkurat noen nyhet at strømmen av talenter i norsk jazz er voldsom.  Her kommer det to nye bekreftelser – med to ungdomsstorband.

AOJO under ledelse av Shannon Mowday – du verden. Foto: Egil Austrheim

Hvor vi enn snur og vender ørene og andre deler av sanseapparatet her i kongeriket, så dukker det opp nye flotte jazztalenter. Utdanningsinstitusjonene fra Kristiansand til Tromsø er garantister for at nivået er skyhøyt og at antallet er stort. De regionale jazzentrene gjør også en framifrå jobb med å løfte fram nye talenter og gi de muligheter til å utvikle seg. Det skjer på mange forskjellige vis rundt omkring i landet; på Østlandet har storbandsatsinga vist seg å være veldig suksessfull og her er to bevis så gode som man bare kan ønske seg.

Under ledelse av den strålende sør-afrikanske, men Norge-bosatte, saksofonisten, komponisten og arrangøren Shannon Mowday, møter vi 20 svært talentfulle unge musikanter i alderen fra 14 til 20. Vi møter bandet i to forskjellige utgave – blant annet i tre livespor der Øvre Foss storband også forsterker det allerede utmerkede utgangspunktet.

Innspillingene er gjort for vel to år siden og flere av de involverte har allerede tatt nye, store steg i sin utvikling. Med Mowdays nydelige, melodiske, livsbejaende og rytmisk spennende musikk med klare spor av hennes afrikanske bakgrunn, tar det hele fyr både ensemblemessig og solistisk. Det er nesten ikke til å tro at disse musikantene er mellom 14 og 20 – her er det allerede enormt med modenhet og musikalitet på plass.

Mange kunne vært nevnt, men jeg lar det være – ingen nevnt, ingen glemt. Sjekk det heller ut sjøl så kan dere si på et eller annet tidspunkt i framtida at han eller hun hørte jeg allerede i 2021.

 

BUVUS – talenter fra Buskerud og Vestfold.

Det er altså langt i fra bare i og rundt hovedstaden at talentene yngler. En annen framtredende musikant med et stort hjerte for store ensembler er trombonisten, komponisten og arrangøren Andreas Rotevatn som vi blant annet kjenner som initiativtaker til OJKOS – Orkesteret for jazzkomponister i Oslo.

Han har skrevet mesteparten av musikken til “Vendskap” og han har leda denne talentgruppa fra Buskerud og Vestfold i i fire år. Aldersmessig vil jeg tro at vi snakker om mer eller mindre den samme aldersgruppa som AOJO. Besetninga er ikke som et tradisjonelt storband – her vil jeg tro at det er talentet som har bestemt, ikke hvilket instrument de spilte.

Rotevatn kommer fra et helt annet sted enn Mowday både geografisk og dermed også musikalsk, men også Rotevatn har sørga for at mer reflekterende melodier, blant annet tre koraler, og sterke groover, har funnet veien under huden på disse unge talentfulle musikantene far Buskerud og Vestfold.

Jeg føler meg overbevist om at mange av disse unge musikerne kommer vi til å møte igjen i åra som kommer. Østnorsk Jazzsenter skal ha all mulig slags ære for at de har gitt dem muligheten til en kjempestart på karriera.

PS Nå er det klart for riksrettssak mot The Trump. Jeg vet det er helt urealistisk, men tenk om han kunne trekke seg frivillig nå!

AOJO
Oasis of Bad Vibes
Østnorsk Jazzsenter/[email protected]
BUVUS
Vendskap
Østnorsk jazzsenter/[email protected]
0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg