Tilstedeværelse

Den danske gitaristen Mark Solborg har med “Tungemål” gitt oss et musikalsk visittkort som vil bli stående. Lenge – svært lenge.

Mark Solborg er en svært viktig og framtidsretta musiker.

De som har fulgt den dansk-argentinske Mark Solborg (48) mer eller mindre tett de seineste åra vil ikke bli overraska over at han gir oss noe ganske langt bortenfor a4-boksen. Det har han definitivt alltid gjort, men nå i større grad enn noensinne. Med dette storverket, bestående av 148 minutter med musikk fordelt på tre cder og to meget flotte og interessante bøker, forteller Solborg oss at han hører hjemme blant de aller mest spennende og søkende gitaristene på Tellus i alle fall.

Den første cden er Solborg mutters aleine. Knappe 65 minutter med 19 låter viser oss en søkende musikant som går i dybden og som gir oss både en melodisk og fri rundreise i et lydunivers som er kun hans. Solborg sier at hele prosjektet egner seg både for nerder, musikanter og legfolk – jeg kan bekrefte at for sistnevnte kategori stemmer det veldig.

“Tungemål II” består av to cder – begge på godt og vel 40 minutter. Filosofien er for så vidt mye av den samme, den vakkert illustrerte boka som følger innspillinga sier oss mye om det, men den store forskjellen her er at Solborg har alliert seg med tre likesinnede sjelsfrender som vi møter i duokonstellasjoner. De tre er saksofonistene og klarinettistene Francesco Bigoni og Lars Greve og pianisten Simon Toldam.

Samarbeidspartnerne og utfordrerne tar musikken i ganske så forskjellige retninger – de gir den sine helt personlige farger. Sammen med den unike tilstedeværelsen til Mark Solborg blir “Tungemål” noe svært sjeldent.

Bøkene inneholder masse interessante refleksjoner rundt tilblivelsen av musikken, grafiske illustrasjoner, noter og mange fine bilder. De er enkelt og greit med på å gjøre «Tungemål» til et høydepunkt i Solborgs karriere – ei karriere som etter hvert er med på å stake ut ei viktig retning i gitarismen.

PS Dessuten er det å håpe at noen voksne snart får stoppet galskapen i Det hvite hus og får fjernet Trump derfra så raskt som mulig.

Mark Solborg
Tungemål
ILK Music/ilkmusic.com
0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg