Tøft fra down under

For vel et halvt år siden dukka den australske pianisten Alister Spence opp på min radar for første gang. Det frista så avgjort til gjentakelse og her har posten på den andre sida av kloden hjulpet til med det.

Alister Spence, til venstre, med Ed Kuepper som nærmeste nabo har mye å melde.

Fjorårets møte med Alister Spence (65) var av typen solopiano og fritt improvisert. Der viste en av veteranene i moderne australsk jazz at han var i besittelse av ei original og spennende stemme. Nå møter vi han i en totalt annerledes setting og bekreftelsene kommer på løpende bånd om at det er en uhyre allsidig musikant vi har med å gjøre.

Det er kanskje ikke så overraskende at min/vår kunnskap om det som skjer på jazzfronten på den andre sida av Tellus står noe tilbake å ønske. Avstanden er jo en åpenbar faktor, men akkurat det argumentet blir jo dårligere for nesten hver dag som går. Også av den grunn er det hyggelig og spennende å stifte bekjentskap med musikk fra for eksempel dette kontinentet langt borte.

Her møter vi Spence sammen med trioen sin som har eksistert i rundt 20 år og som har gitt ut åtte skiver på veien. Toby Hall på trommer og perkusjon og Lloyd Swanton på bass er også helt nye størrelser for meg, men forteller oss umiddelbart at de holder høyt nivå.

Som gjest ved denne anledninga har trioen med seg gitaristen Ed Kuepper – visstnok noe bortimot en legende i australsk rocke- og punkmusikk. Spence har hatt et nært forhold til Kueppers musikk i mer enn 30 år og siden 2007 har de med ujevne mellomrom også jobba sammen.

Etter en jobb som kvartett året før, gikk de i studio for to år siden og med kun noen få “anvisninger” fra Spence blei det en heftig dobbelt-cd ut av med nesten to timer musikk.

Her serveres det alt fra det reflekterende, vakre og melodiske som får tid til å utvikle seg, via det heftige og rocka til det ganske så frie. Det er med andre ord et veldig allsidig og sammensatt møte med fire svært lyttende og uttrykksfulle musikanter vi har med å gjøre og det forteller oss med all ønskelig tydelighet at det skjer mye spennende i jazzverdenen på den andre sida også.

Alister Spence Trio with Ed Kuepper
Asteroide Ekosystem
Alister Spence Music/alisterspence.com
0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg