Vakkert, sterkt og viktig

Henning Sommerro har vært ei viktig og flott stemme i norsk musikkliv i mange tiår. Med “People of the Book” har han skapt noe av det sterkeste han noensinne har gjort.

Henning Sommerro har skapt noe viktig og unikt.

Henning Sommerro (71) blei kjent for store deler av det norske folk på slutten av 70-tallet da han skreiv musikk til Hans Hyldbakks lyrikk. Med gruppa Vårsøg, og visa med samme navn, blei han over natta bortimot folkeeie. Sommerro har neppe det aller minste mot å bli forbundet med Vårsøg-perioden, men etter hvert tok hans musikalske veier ei ganske så annen retning.

Sommerro utdanna seg til organist, jobba som musikalsk leder både for Teateret Vårt i Molde og Trøndelag Teater i Trondheim og blei i 1990 tilknytta Trøndelag musikkonservatorium der han endte opp som professor.

Komponisten

De seineste tiåra har Sommerro markert seg kraftig som komponist med en svær palett å hente fra og der enorme lerret har blitt fargelagt på et høyst personlig vis. Jeg har på ingen måte total oversikt over alt han har skapt, men våger likevel påstanden at “People of the Book” må være noe av det viktigste og sterkeste han har bragt til torgs.

Grusomst bakteppe

Når musikken blei spilt inn, går ikke frem av platecoveret. Det må uansett ha skjedd før den 7. oktober – da helvetet virkelig brakte løs i Midtøsten. Det som har skjedd siden savner på mange måter sidestykke i grusomhetens historie.

Det Sommerro har gjort her er å sette sammen tre komposisjoner han har skrevet over en lengre periode. De har hver for seg tatt utgangspunkt i de tre største religionene i Midtøsten – jødedommen, kristendommen og islam.

Han har gjort et framifrå forsøk på å se likhetstrekk i det som forener – ikke det som skiller. Tekstene er henta fra Moses´ tid, via den spanske middelalderdikteren Judah Halevi og endt opp hos den svensk/tyske dikteren Nelly Sachs.

Forskjellige besetninger

Noe av musikken går helt tilbake til 2000, noe er et bestillingsverk til byen Jerikos 10000 års jubileum i 2009 – her synger og spiller også Sommerro trekkspill, mens det ferskeste verket blei bestilt til den jødiske festivalen i Trondheim i 2022.

Det strålende ensemblet TrondheimSolistene spiller ei sentral rolle på mye av musikken som Sommerro har henta inspirasjon til fra Midtøsten, men samtidig gitt det hele sitt eget bumerke. De tre komposisjonene henger også vakkert sammen og viser likehetstrekkene som burde være med å forene.

Dette er så vakker og sterk musikk med et så viktig budskap at svært mange burde tilbringe tid sammen med den. Så får det bli opp til hver enkelt å bestemme seg for om religion – uansett hvilken – er med å skape fred eller tvert om.

Henning Sommerro
«People of the Book»
Kirkelig Kulturverksted/Musikkoperatørene
0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg