Vakkert, sterkt og viktig

Den svenske vokalisten Anna Kruse er et nytt bekjentskap for meg. Hun har satt gode spor på første forsøk. Veldig gode.

Anna Kruse har noe godt og inderlig på hjertet. Foto: Kajsa Gullberg

Noe av det morsomste og mest interessante med å “jobbe” med musikk og anmelderi, er at jeg blir konfrontert med og utsatt for musikk og musikanter jeg neppe ellers ville ha kommet over. Anna Kruse (50) er en altså en svensk vokalist som har vært bosatt i Danmark siden 1998 og som har ei solid og god karriere bak seg – likevel har det gått meg hus forbi.

Med sitt andre visittkort der den finlandsk-svenske poeten Edith Södergran (1892-1923) er premissleverandør med sin tidløse poesi, forteller Kruse meg umiddelbart at vi har med en formidler på høyeste hylle å gjøre.

Kruse har skrevet all musikken sjøl og fått utmerket hjelp av blant andre Fredrik Lundin til å skrive strykearrangement som kvartetten Who Killed Bambi – hvilket navn på en strykekvartett!!! – tar seg av på best mulig vis.

Til tross for at Kruse har bodd godt og vel 20 år i Danmark, så synger hun på svensk med sin varme og luftige stemme. Hennes inspirasjonskilder hører hjemme både i jazz, folkemusikk og klassisk musikk og dette setter Kruse sammen på et personlig vis.

Södergran var opptatt av natur og de store spørsmåla som vi mennesker har fundert på alltid. Hun blei bare 31 år ung og døde fattig og tuberkuløs, men greide likevel å sette i gang tanker hos stadig nye generasjoner – noe de aller færreste makter gjennom et langt liv.

Med seg har Kruse også skuespilleren Stina Ekblad som resiterer på Södergrans finlands-svenske dialekt og strålende jazzsolister som saksofonisten Fredrik Lundin, trombonisten Gustav Rasmussen og trompeteren Tobias Wiklund. Flotte fargeleggere alle sammen.

Anna Kruse har kommet seint, men veldig godt på besøk til meg. Hun skal være hjertelig velkommen når som helst i fremtiden også.

Anna Kruse
«Barndomsträd»
Gateway Music/annakruse.dk
0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg